Hallo moederschap, bye bye principes!

Oké. Ik geef toe. Vroeger had ik principes. Heel wat zelfs. Echter, sinds ik moeder ben geworden zijn daar een heel aantal van uitgeroeid, verdwenen, foetsie.

Slaap, volwassene, slaap….
Zo had ik vroeger het principe dat ik ten alle tijden voldoende slaap moest krijgen. Ik hoor de moeders die dit lezen al: LOL!!! LOL!!!
Dat principe van voldoende slaap en zelfs af en toe een dutje op zijn tijd: bye bye principe.

Gagagoegoe moeder

Ook had ik het principe dat ik geen moeder zou worden die met zo’n verwrongen, hoog gagagoegoe stemmetje tegen haar kind zou gaan praten.
Dat principe heb ik na de geboorte zo’n drie seconden vast kunnen houden.
“Wat ben jij schattig? Ben jij schattig? Ja? Ja? Ahgagagagagagoegoegoe?”
Ik weet het.
Het is erg.

Toilet pret

Ik had ook het principe: poepen of plassen doe je fijn alleen, in volstrekte privacy en rust. Dat principe is de deur uit gevlogen rond de tijd dat onze dochter leerde lopen.
U snapt wel waarom.

Mini wellness center

Mijn badkamer was ooit een mini paradijs met wellness faciliteiten, zoals een speciale plank over het bad waar ik mijn magazine en glas wijn op kon zetten. Ook stonden er kaarsen en zo. De badkamer moest namelijk een oase van rust zijn om bij te komen van een vermoeiende werkdag, zo luidde het principe.
Tegenwoordig vind ik – als ik al tijd heb voor een bad – regelmatig een half geplet badeendje onder mijn billen, liggen er alleen nog Donald ducks op de badkamer en spendeer ik meer tijd aan het schoonmaken van het bad dan aan er in liggen. Sorry, badkamer principe. Ooit zien we ons weer!

Rustig telefoneren

Wat had ik een hekel aan moeders die niet meer konden bellen zonder dat er opeens een “Haal dat onmiddellijk uit je neus Wouter-Kabouter!” midden door het gesprek heen galmde.
Ik zou dan ook een moeder worden die rustig kon telefoneren, dacht ik.
Tja.
Ik had het mis. Ik wist toen nog niet dat kinderen een uur in alle rust kunnen spelen, totdat de telefoon gaat. Oh, denken kinderen dan, mama belt! En ik moest nog heel veel dringende dingen tegen haar zeggen! Ik stop gauw een kraal in mijn neus of een vinger in het stopcontact, dan hangt ze vast wel op!

Ik zal regelmatig blijven uitgaan en niet te veel over mijn kind praten

Dat principe, dat heeft ook een appeltje met mij te schillen. Sta je daar, na een vermoeiende week, waarin tandje nummer drie, vier en vijf met veel gekrijs doorbraken, met wallen tot op je knieën in de kroeg. Want ja, principes hè. Voordat je het weet heb je het met een andere moeder over rode wangen, krampjes en oei ik groei geneuzel, terwijl je terloops op de klok kijkt om te zien of het al een tijdstip is waarop je met goed fatsoen kunt vertrekken, eindelijk je heerlijke, warme bed in.

Het spijt me, principes. Ooit zal ik jullie weer in werking stellen, daar ben ik van overtuigd. Het zal echter niet gebeuren eer kind op zichzelf  gaat wonen, vrees ik. Tot dan!

Advertentie

2 gedachten over “Hallo moederschap, bye bye principes!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.