Gerda de nepcoach

Zodra je de wondere wereld van social media binnen stapt, struikel je er over: nep coaches.

Mensen kunnen zichzelf coach noemen zonder daar ook maar één workshop, cursus of TedTalk voor te hebben gevolgd. Ze kunnen gewoon ’s ochtends de slaap uit hun ogen wrijven, uit bed rollen en beslissen: vandaag is de dag dat Coach Ik geboren wordt.

Ooit heb ik een opleiding NLP coaching gevolgd. Ik mag mezelf dus gecertificeerd coach noemen en kan in principe mensen coachen tot ze zichzelf niet meer herkennen van gelukzaligheid. Doe ik niet hoor, maar ik zou het technisch gezien kunnen.

Maar sinds iedereen zichzelf coach mag noemen, vind ik dat helemaal niet meer zo bijzonder. Ja, ik ben er een jaar lang voor op en neer gereden naar ‘s-Hertogenbosch, twee vrijdagen per maand van 10 tot 22 uur, om coach technieken te leren toepassen. Maar ik had ook gewoon in de spiegel kunnen kijken, heel hard SIMSALABIM MET JE BEK kunnen roepen, en dan had ik mezelf ook coach mogen noemen. Dus tja, zo bijzonder voel je je dan ook niet meer, met je coach certificaat.

Het gevaarlijke aan al die zelf benoemde coaches is, dat mensen misschien wel gaan denken dat ze allemaal betrouwbaar zijn en weten waar ze mee bezig zijn. Dat is dus heel vaak niet zo, en maar heel soms wel.

Dat heel veel coaches nep zijn, bewijst de hilarische pagina Onpersoonlijke Groei. Ik lig elke dag weer dubbel om die vreselijk hysterische goeroes die schaamteloos de meest dubieuze uitspraken doen voor de camera, om hun gevolg op afstand te betoveren / helen (lees: geld uit hun zakken te kloppen).

Je zal maar er in trappen. Kom je bij zo’n gierende Gerda thuis, ga je zitten en je problemen vertellen. En dan zegt zij zonder met haar ogen te knipperen dat je vier uur op je hoofd moet gaan staan om je zonnevlecht weer uit te balanceren en je innerlijke kind je huig te laten kietelen. En dan stuurt Gerda je daar ook nog een Tikkie voor van €156,- exclusief BTW. Want BTW, daar kan Gerda wel wat mee.

Nee, ik vertel het eigenlijk niemand meer tegenwoordig, dat ik gecertificeerd coach ben. Stel je voor dat ze gaan denken dat ik ook zo’n op zichzelf kickende zweeftroela ben, die elke dag begint met een kwartiertje de buren wakker schreeuwen onder het genot van klankschalen en wierook.

Bovendien, ik wil helemaal niemand meer coachen. Ik was er wel goed in, maar het was ook vermoeiend. Ik coach mezelf wel, daar heb ik mijn handen vol aan.

Eén gedachte over “Gerda de nepcoach”

  1. Wauw, had geen idee dat het zo eenvoudig was om coach te worden 😲 en je hrbt gelijk, op social media word je er kapot mee gegooid! Het lijkt ook wel alsof iedereen coaching nodig heeft ineens.. (mijzelf meegerekend) maar ik ga er nu wel even anders naar kijken! Thanks!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.