Hoe herken je een depressie?

Iedereen heeft wel eens een dipje of een off day. Dit betekent natuurlijk niet automatisch dat je een depressie hebt. Maar wanneer spreek je dan van een mogelijke depressie? Wanneer is het verstandig om bijvoorbeeld naar je huisarts te gaan?

Het ontstaan van een depressie kan in eerste instantie zo geleidelijk verlopen dat je het zelf eerst misschien niet eens in de gaten hebt. Vaak merken mensen om je heen eerder op dat er iets met je aan de hand is. Wees waakzaam voor langdurende klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid, schuldgevoelens, concentratie verlies en bijvoorbeeld een verminderde interesse in zaken die jou normaal gesproken altijd blij maken.

Slaap je extra veel, krijg je jezelf je bed niet uit gesleurd of heb je juist veel problemen met in slaap komen? Pieker je veel of heb je al meer dan een paar weken last van veel sombere gedachten of gevoelens? Dan is het slim om eens met iemand te praten.

Belangrijk is het in elk geval om er niet alleen mee rond te blijven lopen. Een depressie kan iedereen overkomen. Een gesprek over je gevoelens voeren kan fijn zijn en helpen. Het lost niet direct je depressieve gevoelens op, maar het kan wel opluchten. Vind je het moeilijk om naar de huisarts te gaan? Neem dan eens een goede vriend, vriendin of familielid in vertrouwen.

Heb je gedachten aan zelfdoding of zelf verwonding? Neem dan contact op met 113 zelfmoord preventie. Je kunt hier ook gratis chatten of bellen.

Als je somber bent of je depressief voelt, kun je jezelf gaan isoleren. Je wil eigenlijk het liefst niets meer en kunt daardoor ook steeds meer in jezelf gekeerd raken. Toch is het juist dan heel belangrijk om te praten over je gevoel.

Een depressie is voor buitenstaanders vaak onzichtbaar. Een gebroken been begrijpt iedereen, daar wordt automatisch rekening mee gehouden. Een depressie niet. Het is belangrijk om tijdig te herkennen en erkennen wat er aan de hand is en hulp in te schakelen. Weten dat je niet alleen bent en hulp krijgen in de vorm van bijvoorbeeld therapie kan ervoor zorgen dat je weer uit de depressie komt.

Wanneer je echter depressief bent, is het meestal juist heel moeilijk om dingen te ondernemen. Het is dan al een hele opgave om uit bed te komen en je aan te kleden om aan de dag te beginnen. Ook al lijkt het onmogelijk veel energie te kosten: vraag om hulp. Je hoeft dit niet alleen te doen!

Twijfel jij of je lijdt aan een depressie? Hier kun je een online test doen: https://www.psyned.nl/zelftest/depressie-test/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.