Autisme in een lockdown: Wat te doen?

Een lockdown: tot voor kort hadden we er nog nooit van gehoord. Ja, iets uit een film. Maar helaas is 2020 het jaar geworden waarin we in real life te maken kregen met lockdowns. Dit is voor kinderen zonder autisme al erg moeilijk, maar voor kinderen met autisme is dit misschien wel extra pittig.

Allereerst gebeurt er iets waar veel kinderen met autisme heel veel moeite mee hebben: er verandert plotseling van alles. Scholen gaan dicht, winkels sluiten hun deuren. De kapper die normaal gesproken om de paar weken bezocht werd, moet wachten. De vaste routine die mensen met autisme veiligheid en structuur biedt, valt grotendeels weg. Hobby’s of sporten die een uitlaatklep kunnen zijn voor mensen met autisme, stoppen tijdelijk. En dan lopen mensen in de supermarkt ook nog eens allemaal met een mondkapje op, waardoor je nog minder goed kunt inschatten of iemand serieus is of blij. En: wat te doen met al die lege tijd, als er bijna niets kan? Voor kinderen met autisme betekent een lockdown sowieso heel veel veranderingen in één klap: alleen dat al is moeilijk om te verwerken. Het roept ook veel vragen op: wat mag ik dan wel? Wat mag niet? Waarom mag dit niet en dat wel? Ook kunnen ze er angstiger van worden. Begrijpelijk.

Maar er zijn ook kinderen die juist voordelen merken van een lockdown: je mag gewoon thuis blijven, hoeft niet dagelijks naar buiten waar je interactie moet hebben met mensen. Je hoeft die dagelijkse druk en prikkels geen plekje meer te geven, want nu mag je gewoon thuis blijven! Elk nadeel kan ook weer zijn voordeel hebben. Zoals geen een persoon hetzelfde is, is ook geen een kind met autisme hetzelfde. Wat de een heel jammer vindt, kan een ander als heel prettig ervaren. Toen de scholen gedeeltelijk open gingen na de eerste lockdown, vonden veel kinderen het jammer dat ze maar de helft van de klas zagen. Maar veel kinderen (al dan niet met autisme) vonden dit juist prettig: er was veel minder lawaai in de klas en de juf had meer tijd voor één op één gesprekjes. Het is dus belangrijk om bij je kind te blijven checken hoe het zich voelt.

Maar als jouw kind met autisme wél veel moeite heeft met alle veranderingen door de lockdown, zijn er wel een aantal dingen waarmee je kunt helpen. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Maak zelf / samen met je kind een vaste dagplanning: Ook al is er geen structuur meer in de vorm van schooltijden, toch kun je je eigen structuur máken. Maak een A4-tje waarop je de dag in delen opdeelt (indien nodig met picto’s). Bijvoorbeeld: van 7 tot 8 uur opstaan, aankleden en ontbijten. Van 8 tot half 9 schermtijd, om half negen starten met het eerste blok schoolwerk en zo verder. Zet er bij wat, wanneer, door wie en op welke manier plaatsvindt. (volgens de bekende methode Geef me de 5)
  • Plan elke dag voldoende beweging in het rooster. Bijvoorbeeld: in de lunchpauze gaan we iedere dag een rondje wandelen. Of: om drie uur ga je een half uurtje buiten spelen, of doe je (bij slecht weer) een spelletje (niet op een scherm).
  • Zorg dat er afwisseling in de planning zit, zodat je kind niet de hele dag op dezelfde plek zit. Bijvoorbeeld: begin je ochtend in de woonkamer, maak je schoolwerk in de keuken / op je slaapkamer (al naar gelang er veel begeleiding nodig is). Zo voorkom je dat je kind de hele dag door op dezelfde plek zit.
  • Heeft je kind erg veel last van omgevingsprikkels, zoals het blaffen of snurken van de hond of het tikken van de klok? Laat hem of haar dan een geluidswerende koptelefoon gebruiken tijdens geconcentreerde klussen.
  • Houd hobby’s in leven: Is je kind bijvoorbeeld dol op voetballen, maar kan hij dit nu door de lockdown niet meer doen? Ga dan eens zelf een balletje met hem of haar trappen buiten.
  • Thuis uit eten: Aten jullie normaliter regelmatig in een favoriet restaurant? Bestel daar dan eens eten en laat het thuis bezorgen. Je helpt er ook nog de horeca-ondernemers mee.
  • Blijf communiceren! Vraag regelmatig aan je kind hoe het het rooster ervaart, wat er eventueel volgens hem of haar beter of anders aan zou kunnen. Check ook bij je kind of het bijvoorbeeld neerslachtiger wordt of angstiger. Schakel op tijd hulp in via je huisarts als je je zorgen maakt om de mentale gezondheid van je kind.
  • Stimuleer contact: Stimuleer het kind om contact te houden – zij het op afstand – met klasgenoten, bijvoorbeeld door te videobellen.
  • Bied perspectief: Heb het er ook regelmatig met je kind over, wat er straks zou kunnen gebeuren als de lockdown voorbij is. Wat verandert er dan weer? Hoe snel kan het gaan? Wat zijn dan de mogelijke veranderingen en hoe gaan we dat aanpakken? Leg uit dat jij als ouder ook niet altijd weet wanneer en wat er gaat veranderen, maar dat je het wel met je kind deelt zodra jij meer weet. Zo weet jouw kind dat wanneer er nieuws is, het dit van jou zal horen.

Hopelijk is deze lockdown de laatste en hoeven we dit niet nog vaker mee te maken, als de vaccinaties op gang komen. Dan wordt 2021 hopelijk het jaar waarin alles weer wat normaler wordt.

Heb jij als ouder zijnde nog meer tips voor andere ouders van een kind met autisme? Laat ze hieronder achter in een reactie!

Foto door Julia M Cameron op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.