Afvallen? Zo coach je jezelf naar een slanker lijf!

Als gecertificeerd NLP Coach (practitioner) heb ik geleerd hoe ik mensen kan coachen in het bereiken van hun doelen. Een veel gehoord doel is het verliezen van gewicht (iets waar ik zelf ook al jaren mee worstel, haha). Mensen willen gewicht verliezen voor hun gezondheid of omdat ze zich dan prettiger in hun vel voelen. Uiteraard zijn er talloze diëten, afvalprogramma’s en boeken te verkrijgen. Je kunt shakes kopen, repen, poedertjes en pilletjes, maar veelal hebben deze slechts een tijdelijk effect.

Hoe dat komt? Je houdt het maar een beperkte tijd vol. Net als bijvoorbeeld een dieet zonder koolhydraten, wat maar enkele mensen echt langdurig volhouden en in hun levensstijl opnemen. Het gros van de mensen die dit probeert, valt er tijdelijk mee af – en komt vervolgens alles weer bij. Het jojo-effect is zoals we allemaal wel weten best schadelijk, zeker als het om grote hoeveelheden gewicht gaat. Dit wil je dus ook voorkomen.

Zelf heb ik al een jaar of tien een kilo of tien overgewicht. Mijn streefgewicht heb ik al jaren niet gewogen. Het mooie is wel dat ik niet steeds meer bij kom; het jammere is dat ik ook niet veel af val, haha. Herken je dit?

Het is beter om tien jaar wat kilo’s extra te hebben dan om te jojo-en als een gek, dus wat dat betreft is dit minder schadelijk. Toch ging ik er over nadenken hoe ik mezelf nu kan stimuleren om toch die kilo’s die ik te veel mee sleep er af te krijgen. Naast het feit dat ik de laatste maanden al veel meer ben gaan bewegen (voornamelijk wandelen en fietsen, door de corona crisis), wilde ik er nog een manier bij bedenken om af te vallen. Ik eet al drie maanden geen vlees meer (wel vis), en ook dat zorgde wel voor een klein voordeel, maar ik viel er ook geen tien kilo van af.

Wat de aller, aller, allerbelangrijkste sleutel is in gewichtsverlies, is naar mijn mening de psychische kant van het afvallen. De bekende “knop” die om moet gaan, de juiste motivatie vinden, jezelf stimuleren en niet korte termijn denken (OEH! KOEKJES! GIMME!) maar op lange termijn (als ik nu gezonde keuzes maak heb ik straks profijt er van). Maar.. hoe doe je dat? Hoe zet je die knop om? Hoe vind je je innerlijke tijgert en blijf je af van al dat lekkers?

Ik heb een methode op mezelf toegepast, die in de NLP Coaching verankeren wordt genoemd. Je roept een gevoel op, verankert dit ergens op je lijf (vaak worden hiervoor de handen gekozen, omdat je dit makkelijk altijd kunt aanraken zonder dat mensen je vreemd gaan aankijken), en roept het op wanneer je het nodig hebt.

Steun Chrisje eenmalig!

Lees jij de Chrisje blogs graag? Steun haar dan via een eenmalige donatie zodat zij haar artikelen voor jou kan blijven schrijven!

€5,00

Hoe doe je dat, een gevoel oproepen?
Nou, je zorgt er voor dat je op een plek bent waar je rustig kunt zitten of staan. Je zorgt dat je niet gestoord kunt worden. Je denkt terug aan een moment in je leven waarop je het gewicht had dat je nu wil bereiken, waarop je je goed voelde in je vel. Een moment liefst, waarop het je lukte om goed voor jezelf te zorgen. Als je dat gevoel en die herinnering op hebt geroepen, beschrijf dan voor jezelf hardop hoe je je voelde op dat moment, hoe het er uit zag, wat je voelde in je lijf, hoe je er mentaal aan toe was (bijvoorbeeld: ik voelde me sterk). Hoe concreter je beschrijft hoe je je destijds voelde, hoe krachtiger het anker wordt.

Hoe veranker je het gevoel?
Wanneer je “in dit gevoel” bent, veranker het dan door bijvoorbeeld met je duim en wijsvinger op een specifieke plek op je pols of hand te drukken (niet te hard hoor!). Wanneer je hier behoefte aan hebt, spreek je nog eens hardop uit hoe je je voelde, hoe het er uit zag en wat je dacht toen je je zo fit en sterk voelde, en veranker je nogmaals op dezelfde plek op je hand.

En dan…
Wanneer je klaar bent met deze oefening, heb je maar één opdracht. Je hoeft geen speciaal dieet te volgen, geen bijzondere dingen te doen of laten, behalve dit: Elke keer wanneer je iets wil gaan eten, vraag je je af of dit gezond voor je is. Wanneer dit niet zo is, gebruik je het anker op je hand en roep je het gevoel daarmee weer op. Je onderbreekt hiermee onbewuste gedragspatronen; je maakt jezelf bewust van je gedrag. Door het positieve gevoel via het anker op te roepen, kun je een andere keuze maken.

Ik ben er zelf nog niet zo lang mee bezig.. en ik ben dan ook erg benieuwd hoe dit jullie bevalt! Je kunt dit doorgeven via het formulier onderaan deze blog! Binnenkort zal ik weer een blog aan dit onderwerp wijden en verder in gaan op methodes waarmee je jezelf kunt helpen om die ‘knop’ om te krijgen en houden.

Liefs,
Chrisje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.