Narcisme en emotionele chantage!

“Het zal wel weer aan mij liggen. Ik doe ook niets goed.”
“Ja, laat mij maar weer in de steek.”
“Je weet hoe veel pijn dit me doet en toch doe je mij dit aan.”

Dit zijn een paar voorbeelden van emotionele chantage en manipulaties die narcisten handig inzetten om iets van je gedaan te krijgen. Ze gaan als het nodig is nog veel verder dan dat (faken hele ziektes of doen alsof ze zelf stervende zijn), maar vaak is dat niet nodig, omdat de slachtoffers van narcisten vaak hele verantwoordelijke mensen zijn met een groot plichtsbesef, die zich al snel schuldig voelen.

Als je niet oplet, doe je dingen die je eigenlijk niet wilde doen. Of zeg je ja op iets terwijl je nee wilde zeggen. Gooi je zelfs je hele agenda om, om de narcist te pleasen. Allemaal omdat ze feilloos weten waar jij gevoelig voor bent.
Narcisten zijn mensen waarvan je altijd dacht dat ze alleen in films bestaan. Die dingen doen waarvan jij dacht dat niemand dat ooit écht deed. Die liegen op een manier waarvan jij nog niet wist dat het mogelijk was. Veel mensen die in een relatie met een narcist terecht zijn gekomen, zien pas jaren later ‘het licht’.

“Hoe heb ik dit al die jaren niet gezien? Hoe heb ik de signalen kunnen missen?”
Dit vragen ex-partners en ex-vrienden van narcisten zich vaak af, op het moment dat ze beseffen hoe hevig het bedrog was.

Narcisten maken gebruik van jouw gevoel. Jouw liefde. En ja, ook van jouw naïviteit. Zodra jij geeft om of houdt van de narcist, heeft hij of zij vrij spel; het afwisselen van aardig en gemeen gedrag om je in verwarring te houden, het liegen en het manipuleren. Bovendien is de narcist er zo bedreven in dat mensen om hem of haar heen vaak pas veel later zien wat er eigenlijk echt gebeurde; hoe de narcist de mensen om zich heen als pionnen inzette voor zijn of haar eigen belang. Want dat laatste is het enige waar het voor de narcist om draait: zijn of haar eigen belang. Niets of niemand anders doet er toe. Zelfs hun eigen kinderen manipuleren ze van jongs af aan, zodat ook deze nergens meer tegen in durven gaan, óf zo beïnvloed zijn dat ze niet eens meer weten wat ze zelf willen.

Emotionele chantage is gemakkelijk te herkennen, als je weet waar je op moet letten. Waar je vooral op kunt letten is de slachtofferrol – dit is een rol die door de narcist Oscarwaardig gespeeld wordt. Op een slachtoffer kun je immers moeilijk boos worden, toch?

Hieronder enkele praktijkvoorbeelden van narcistische / emotioneel chanterende uitspraken:

 • “Ja, laat me maar weer allemaal in de steek.”
 • “Ik tel toch niet mee.”
 • “Niemand houdt van me.”
 • “Ik hou altijd rekening met jou!… (is meestal helemaal niet zo, maar dit klinkt zo mooi hè?)… En nu houd jij totaal geen rekening met mijn gevoel.”
 • “Ik doe mezelf wat aan / spring van de brug / ben suïcidaal.”
 • “Als jij weg gaat bij me, heeft het leven geen zin meer.”
 • “Ik wil je niet delen met anderen. Je bent mijn bezit.”
 • “Ik ben intens verdrietig en nu wil jij toch voor jezelf kiezen? Hoe kún je mij dit aandoen? Heb je dan helemaal geen gevoel?”
 • “Ik ben heel erg ziek en ik heb niemand anders om voor me te zorgen behalve jij.”
 • “Ik wist wel dat ook jij me uiteindelijk zou teleurstellen.”
 • “Ik ben heel erg diep teleurgesteld, maar doe maar wat je wil.”
 • “Als we dat gaan doen / daarheen gaan, moet jij …. (iets doen, of bij diegene blijven) want dan kan ik… (vul hier het eigenbelang van de narcist in).”

Binnenkort ga ik verder in op emotionele chantage en de gevolgen hier van.

Lees hier alvast de eerdere blogs over narcistische relaties en vriendschappen:

Een relatie met een narcist, hoe herken je het
https://chrisje.info/2019/12/02/een-relatie-met-een-narcist-hoe-herken-je-het/

Hoe voorkom je dat een narcist je manipuleert
https://chrisje.info/2019/12/06/hoe-voorkom-je-dat-de-narcist-je-manipuleert/

Advertentie

3 gedachten over “Narcisme en emotionele chantage!”

 1. Oh ja zo herkenbaar 😭😭😭 als Kind van een gewelddadige narcistische honde moeder gedumpt bij mijn oma voor haar aventures was het niet zo gemakkelijk te herkennen 😩😩😩 en ja door de manipulatie van jongs af aan ben je gewon anders programmiert je zie het niet omdat het het niet anders wet 😔😔😔 ook mijn ex was zo een pannenkoek met emotionele chantage en ha zijn favoriete heb je zo mooi opgesteld… In den over 12 jaar zo vaak te horen gekregen zonder me gaat hem dood bla bla bla altijd onder controle en geen vrienden je will gewon op laste niet meer afspreken en elke 5 min gebeld of getext worden en thuis de drama je hou niet meer van me anders zou je getext of gebeld hebben je denk niet aan me… Ja deze zinnetjes zijn zo bekend lieverd. Het is een hele proces om loste komen als je geen steun hebt omdat ze goed zijn in je kort en thuis te houden en ja ook op werk en soziopaten als boven chef 😩😩 😩 dat ging zo ver dat ik achter mijn light in the darkness Kater Grayson achter 16 jaar op was en dat had de 5-6. Burn-out te volge gelukkig zeg ik hier maar deze keer was ik bij de doctor flaugefallen en ik had geen andere keuze dan toch in revalidatie te gaan halfe dage en ook als in de eerste opvang in duitsland 99 % van de phsychologen het niet gezien hebben was er toch 1 de het well door had ❤️🙏❤️ en later in burn-out revalidatie heb ik de sprong gedaan well eerst terug naar mijn moeder maar wat moet je doen als je zo kleneert bent dat je gewon denkt dat je oude vrienden de je gewaarschuwd hebben je niet meer willen en je denkt dat je achter je endelijk een eigen appartement hebt gevonden gewon je katten Kan halen war ik bezoek afspraken had wat mijn ex later ook niet meer wou omreden van zijn leven ging well verder en ik het niet verdien katten of kinderen te hebben ik hou ja niet van hem en hij zich anders it’s andoet en je nix liever will dan je leven wer beginnen 😔😔😔 ui sorry het kwam zo uit lieverd… Ik hou zo van je bijdragen ik voel me da echt goed anders schrijv ik niet zo veel 😔😔

  Like

 2. Dit is zo herkenbaar. Heb het helaas zelf ervaren in mijn laatste relatie. Dan kom je er pas na maanden achter dat iemand niet met de juiste intenties met jou een relatie is aangegaan. Normaal gaan twee personen een relatie aan op basis van onvoorwaardelijke liefde, vertrouwen en gelijkwaardigheid. Helaas met een narcist is daar geen sprake van. En soms besef je in het begin niet dat je met een narcist hebt te maken. Ze zijn er in allerlei maten en gedaanten. Ik heb met een introverte (ook wel de verborgen) narcist te maken gehad. Voor mij is het een harde leerschool geweest. Het positieve eraan is wel dat je naderhand jezelf nog beter gaat leren kennen en blij bent dat jezelf wel menselijke aspecten, gevoelens, waarden en normen bezit in relatie tot een narcist. Loslaten en verder gaan is het beste advies. Je bent zelf regisseur over je eigen leven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.