Kort verhaal: Het dilemma

Ik had nooit verwacht dat ik in een situatie zoals deze terecht zou komen. Als ik wel eens verhalen hoorde van anderen die iets soortgelijks meemaakten, dacht ik altijd: tsss, wat een drama queen moet je dan zijn zeg, om jezelf zo in de nesten te werken. En nu sta ik hier toch, met hetzelfde dilemma. 

Het begon allemaal verbluffend simpel. Ik ontmoette Joris op een donderdagavond na mijn werk, in de kroeg die om de hoek lag van het uitzendbureau waar ik werkte. Ik had geen zin om weer thuis op de bank te zitten met een kant-en-klaar-maaltijd op schoot en mijn kat er naast, te azen naar whatever ik naast mijn bord knoeide (en dat was altijd wel iets).

Samen met mijn collega Masha liep ik door de stromende regen naar de kroeg. Met Masha had ik niks gemeen, behalve dan dat zij ook nooit veel te doen had in de avonduren. Ze had wel een man, maar die was volgens haar “bijzonder saai en vervelend”. Dat vond ik ook van haar, dus ze pasten wel goed bij elkaar, maar ik besloot dat maar niet te zeggen. (In het verleden ben ik vaak berispt op het eerlijk ventileren van mijn mening; inmiddels heb ik een soort noodrem ontwikkeld die goddank al best vaak ingrijpt, precies tussen het moment waarop ik ademhaal om iets ongelofelijk onbeschoft te zeggen en het moment dat de woorden daadwerkelijk uit mijn mond rollen – om verwoesting aan te brengen in welke relatie dan ook). Toch kon ik haar net lang genoeg tolereren, vooral omdat de wanhoop die weer een avond alleen opriep sterker was dan mijn weerzin tegen Masha. Kort samengevat: liever een avond Masha verteren dan weer een avond Netflix kijken op de bank.

bar2.jpegJoris zat al aan de bar toen we binnen kwamen. Hij keek even op terwijl ik mijn jas uit trok. Zijn ogen scanden me, dat was duidelijk zichtbaar. Ik weet niet waarom, want ik word hier normaliter ongemakkelijk van, maar ik vond het fijn dat hij tenminste niet snel weer weg keek. Hij keek me nog even kort aan, waarna hij zijn blik weer vooruit richtte en een slok nam van zijn bier.

Masha had dit hele ritueel compleet gemist, omdat ze verwikkeld was in een monoloog over Action aanbiedingen. Ze plantte haar achterste dan ook precies op de barkruk naast die van Joris, zodat we ongemakkelijk dichtbij hem zaten, maar dichtbij genoeg om te ruiken dat hij lekker rook. Ik bestelde een glas wijn, Masha een cola. Ik probeerde mijn aandacht te houden bij haar monoloog over – waar had ze het ook alweer over? Oh ja, – kastanjechampignons, en waarom die veel lekkerder zijn dan de normale.

Als ik Masha’s man was en ik moest deze monologen dagelijks aanhoren, zou ik mezelf ook uitermate vervelend gaan gedragen, dacht ik, terwijl ik met een bierviltje speelde. Telkens als ik me naar Masha toe draaide, meende ik Joris even opzij te zien kijken. Waar ik al bang voor was, gebeurde na een kleine twintig minuten: Masha moest naar het toilet. Onhandig liet ze zichzelf van de barkruk afglijden, mij achterlatend met een half glas wijn en een heel ongemakkelijk gevoel.

“Smaakt het?” vroeg hij met een donker stemgeluid.
“Oh, de wijn?”
“Nee, het bierviltje.”
Ik lachte onnatuurlijk hard, waarna ik mezelf in gedachten met een bazooka van mijn kruk af schoot.
“Sorry,” zei ik, toen ik uit gehinnikt was. “Ja, het smaakt goed.”
“Ik ben Joris.” Hij tikte tegen een denkbeeldige hoed.
“Goed om te weten!” antwoordde ik.
“Jij hebt geen naam?”
“Oh! Ja, zeker wel.” zei ik, terwijl ik heel handig een nootje uit het schaaltje op de bar in mijn mond probeerde te mikken, wat natuurlijk naast mijn mond eindigde – en in mijn trui.
“Ik eh, ik ga even naar het toilet.” 
Met een vuurrood hoofd – zonder mijn naam gezegd te hebben – en met een nootje tussen mijn borsten liep ik naar het toilet, waar ik minstens vijf minuten heb gewacht totdat het schaamrood van mijn wangen verdwenen was.

Als ik die avond had geweten in welke situatie ik me nu – zes maanden later – zou bevinden door deze ontmoeting, was ik waarschijnlijk via het toiletraampje naar buiten gekropen en zonder om te kijken naar huis gelopen. 

Lees hier deel 2 

2 gedachten over “Kort verhaal: Het dilemma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.