Laat mij maar lekker saai op vakantie gaan

Door Chrisje’s VIP blogger Rosan van der Zee

Als je op vakantie gaat betekent dat niet meer dat je naar Frankrijk gaat, dat is tegenwoordig een thuiswedstrijd geworden. Nee, je moet naar de andere kant van de wereld. Naar Australië, Nieuw-Zeeland, India of China. Zelfs die plekken zijn echter al vrij gewoon. Iedereen is tegenwoordig namelijk opeens een wereldreiziger geworden.

Omdat de verre landen niet meer bijzonder genoeg zijn, lijkt het wel of de vakantiebestemmingen steeds uitdagender moeten worden. Hoe gekker, hoe beter. Vervolgens is er op de Mount Everest file en lijken mensen ‘Chernobyl’ te hebben gedoopt tot nieuwe populaire vakantiebestemming.

De populariteit voor Chernobyl is vooral gerezen sinds het verschijnen van de serie die is gebaseerd op de tragedie die deze plaats heeft moeten doorstaan. Deze serie heb ik ook gezien en het gaf me alles behalve het verlangen om daar gezellig op vakantie te gaan. Het bevestigde voor mij meer waarom ik daar niet eens een klein beetje bij in de buurt wil komen. Straling is eng, straling is onzichtbaar en je weet niet direct hoezeer het je moleculen of zelfs je DNA aantast. Er is in het nieuws ook al gezegd dat ze niet weten wat de populariteit van deze plek in de toekomst voor effect zal hebben op de gezondheid van de vakantiegangers. Dat is voor mij genoeg reden om elk aanbod om daar naartoe te gaan direct af te slaan.

Ook heb ik eerder een documentaire gezien over de Mount Everest waarbij een Canadees bergbeklimmersteam eindelijk de felbegeerde toestemming kreeg om deze berg te beklimmen. Vervolgens stortte een van hun beste beklimmers naar beneden en kwam er veel kritiek op hun reis. Was het wel verantwoord om deze reis door te laten gaan? Wellicht moest het wel gestopt worden! Nou, ik weet niet waar die zorgen tegenwoordig zijn gebleven want het lijkt wel alsof je bij een pakje boter al toestemming krijgt om deze berg te beklimmen. Waar het vroeger dan ook een uitzondering was om de top te bereiken, sta je tegenwoordig uren te wachten tot de file genoeg geslonken is zodat je zelf ook even een selfie op de top van de berg kunt maken. Huren ze straks ook een fotograaf in die een foto voor je maakt welke je onderaan de berg bij een kiosk kunt kopen?

Als zelfs deze uitzonderlijke vakantiebestemmingen niet meer uitzonderlijk zijn, wat wordt dan het volgende? Gaan we massaal naar de maan en naar Mars? Of gaan we gezellig met zijn allen de immense diepte van onze onbekende oceanen verkennen? Willen we wellicht naast het verzamelen van een gezonde hoeveelheid straling uit Chernobyl en onderkoeling op de Mount Everest ook iets anders proberen? Zoals waterboarding of het in vieren gespleten worden door je ledematen aan vier paarden te laten vastbinden waarbij ze vervolgens alle vier een andere kant uit rennen? Net zoals in de goede oude tijd.

Is dit werkelijk waar het naartoe gaat? Nou, ik blijf wel gewoon lekker saai op vakantie gaan. Maar wie weet, misschien kan iemand me ook wel zo gek krijgen om zoiets uitdagends te doen. Dan wel tot een zekere mate natuurlijk. Chernobyl en de Mount Everest blijven voor mij een no go. Aan de andere kant weet je niet wat het met mij zal doen als ik mezelf ook een keer blootstel aan zoiets uitdagends. Wellicht raak ik wel verslaafd aan ‘the thrill’ en ga ik steeds een stapje verder voor die herbeleving van adrenaline die na elke ervaring steeds meer afstompt.

Is niemand meer veilig voor deze trend omtrent de zoektocht naar bijzondere vakantielocaties? Zijn we allemaal gedoemd om slachtoffer te worden van onze lust naar spanning en verwondering? Of is dit slechts een tijdelijk fenomeen dat uiteindelijk weer zal vervagen waarna het weer oké is om gewoon met de auto naar Frankrijk op vakantie te gaan?

Ik weet het allemaal niet. Op dit moment ben ik al verbaasd over het feit dat mensen al dit soort dingen daadwerkelijk massaal lijken te willen doen. Hoewel het wellicht wel een zekere ervaring van geluk en levenslust veroorzaakt probeer ik mezelf zo lang mogelijk hiervoor te behoeden. Binnenkort ga ik een week naar Ijsland op vakantie. Dat vind ik al spannend genoeg. Laat ik dat dan maar eerst overleven, komt daarna die Mount Everest wel.

Liefs,

Rosan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.