Relatie beëindigen of toch doorgaan: hoe bepaal je wat wijsheid is?

Veel mensen twijfelen of ze verder moeten gaan met hun relatie. De meest voorkomende redenen voor een breuk: de sleur sloop er in, de liefde is op, de partner is vreemdgegaan of je bent zelf verliefd geworden op een ander.

We weten allemaal wel dat het gras meestal niet écht groener is bij de buren. Sleur hoort nu eenmaal vaak bij een lange(re) relatie. Daar tegenover staat wel dat je heel vertrouwd bent met je partner, dat jullie elkaar vaak erg goed kennen en dat je je veilig voelt bij je partner.

Als je partner is vreemdgegaan of jij zelf, is er – in tegenstelling tot sleur – meestal wel echt iets kapot gegaan.

Lees verder onder de foto

Of je zelf nu degene bent die zelf vreemd is gegaan of jouw partner: er is een breuk in het vertrouwen ontstaan en die krijg je niet zo een, twee, drie hersteld. Het vertrouwen terug winnen van je partner kost heel veel geduld, tijd en openheid. Ook is een vereiste dat er geen enkel contact meer is met de minnaar of minnares, anders maakt de partner al geen kans meer. Na jaren samen zijn kun je natuurlijk moeilijk op tegen een nieuw, spannend iemand en vlinders die door de kamer fladderen.

Of de sleur nu is ingeslagen, of het vertrouwen kapot is: communicatie is het allerbelangrijkst. Openheid over de problemen die in je relatie geslopen zijn is van cruciaal belang. Als je niet bruut eerlijk tegen elkaar kunt zijn, maakt je relatie geen schijn van kans.

Vaak worden in de loop der jaren de leuke dingen vergeten. Eens zomaar een kadootje kopen voor je partner of spontaan een weekendje weg boeken is er vaak niet meer bij. Toch blijft daten met je partner belangrijk: bewust tijd maken voor elkaar.

Uiteenlopende interesses

Uiteenlopende interesses kunnen voor problemen zorgen! Na verloop van tijd wordt het vervelend als je partner hele andere dingen wil dan jij. Wat als jouw partner het liefst het hele weekend actief er op uit trekt, terwijl jij het liefst met een goed boek en een glas wijn op de bank zit? Wat als je partner van festival naar club wil trekken als jij om tien uur ’s avonds het liefst onder de wol kruipt? Dit zijn allemaal zaken die er voor kunnen zorgen dat jij en je partner van elkaar verwijderd raken. In plaats van focussen op de verschillen in interesses kan het helpen om te zoeken naar dingen die je wél graag samen doet.

Lees verder onder de foto

Wat als jullie karakters botsen?

Opposites attract. Dit is waar. Maar na verloop van tijd kunnen twee heel verschillende karakters gaan botsen. Dit kan leiden tot veel ruzies. Als je denkt dat je je partner kunt veranderen: think again. Alleen als iemand het zelf echt heel graag wil, kunnen bepaalde dingen wel wat aangepast worden en kunnen compromissen gezocht worden. Maar van een heel introvert persoon een extravert iemand maken? Dat gaat je niet lukken. In feite komt het er op neer dat wanneer je het karakter van je partner niet kunt accepteren, stoppen met de relatie de enige optie is. Hoe fijn zou jij het zelf vinden als iemand alles aan jouw persoonlijkheid zou willen veranderen? Als je elkaars karakter niet accepteert, maak je over veertig jaar nog steeds dezelfde ruzies.

No-no’s

Ten slotte: Veel relatieproblemen zijn met goede communicatie en motivatie van beide kanten wel aan te pakken. Als er liefde genoeg is, vind je vaak wel een weg om weer dichter bij elkaar te komen, al dan niet met behulp van een relatietherapeut.

Maar er zijn een aantal no-no’s in relatieland, de zogeheten red flags, waarbij je maar beter meteen kunt stoppen:

  • Geweld: als je partner jou (en/ of je kinderen) mishandelt, (fysiek of mentaal) zorg dan dat je de hulp zoekt om op een veilige manier weg te gaan bij je partner. Geweld is nooit oké, onder geen enkele omstandigheden. Jij bent het niet schuld, wat je ook verteld wordt. Zit jij in een relatie waarin je mishandeld wordt? Neem dan contact op met Veilig Thuis. Ook als je twijfelt.
  • Verslaving: Als je partner alcohol- of drugsverslaafd is (of wordt), is het heel moeilijk om hem of haar te blijven steunen. Het misbruik van alcohol of drugs sloopt relaties, zorgt voor problemen op het gebied van werk, veiligheid, financiën en je emotionele veiligheid. Is jouw partner verslaafd? Lees dan deze folder voor partners of neem contact op met je huisarts.

Advertentie

Eén gedachte over “Relatie beëindigen of toch doorgaan: hoe bepaal je wat wijsheid is?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.