Als je elke dag pijn hebt

Toen ik negentien was, kwam ik via mijn huisarts bij een reumatoloog terecht. Die vertelde mij na een aantal onderzoeken dat ik fibromyalgie heb, oftewel weke delen reuma. “Je kunt er honderd jaar mee worden, je moet alleen leren omgaan met de pijn.” zei de beste man, en daar stond ik weer, buiten. Op dat moment leek het leren omgaan met de pijn waar ik dagelijks door geplaagd werd onmogelijk. Hoe moest ik daar mee leren omgaan? Ik voelde me behoorlijk wanhopig. Ik besloot me (op advies) aan te sluiten bij een praatgroepje met lotgenoten. Ook zij hadden fibromyalgie. Ik ben denk ik een keer of drie gegaan, voordat ik besloot er mee te stoppen. Ieder zijn ding, maar ik werd ernstig depressief van hoe negatief zij spraken over hun pijn; het leek eerder een klaagclubje (een beetje een wedstrijd wie heeft de meeste pijn) dan een lotgenotengroep waarbij je echt steun kreeg.

Met alle begrip voor mensen die daar steun aan hebben; ik had juist behoefte aan lotgenotencontact met mensen die me positieve tips konden geven.

Uiteindelijk heb ik die lotgenotengroep niet gevonden, maar in de loop der jaren heb ik wel op eigen houtje goed leren omgaan met dagelijkse pijn. Je went er op de een of andere manier ook aan; je leert te leven met en ondanks. Daarbij ben ik dankbaar voor het feit dat ik heel eigenwijs ben; ik vertik het om mij door pijn er onder te laten krijgen. Ik weiger me te laten leiden door pijn. Ik wil er ook niet te veel over praten, want ik heb gemerkt dat hoe meer ik over mijn pijn praat, des te erger het lijkt te worden.

Als je alleen maar gaat focussen op je pijn, heb je bijna geen leven meer over.

Een paar jaar geleden kwam er artrose bij, in mijn nek en kaak. Dat vond ik wel weer even een moeilijk moment. Vooral omdat de beperkingen die er bij komen kijken blijvend zijn en simpelweg niet “weg te masseren”. Toch leer ik hier ook weer mee omgaan. Ik ga mijn pijn vooral praktisch te lijf: ik heb verschillende kussens uitgeprobeerd, heb fysio-oefeningen voor als het echt slecht gaat, wandel veel, en ik probeer er gewoon niet bij stil te staan dat artrose doorgaans niet beter maar erger wordt. Als ik daar te veel bij ga stilstaan of te veel over ga praten, zakt de moed me in de schoenen – dat weiger ik, want zo sta ik niet in het leven.

Misschien lijkt het nu alsof ik in ontkenning rond ren en mijn pijn alleen maar negeer; dat is niet zo. Ik houd wel degelijk rekening met de beperkingen die ik heb.

Als ik weet dat ik een stapavond, shop-dag of een festival heb, dan plan ik de dag er na niets. Dan moet mijn lichaam herstellen en kan ik heel weinig. Door de artrose in mijn kaak kan ik niet alles zomaar eten. Door de artrose in mijn nek zal ik een aanpassing nodig gaan hebben in de auto en op de fiets, omdat de dode hoek controleren nu nog lukt, maar niet meer van harte. Ik ga praktisch er mee om, maar schenk er verder niet veel aandacht aan; bij chronische pijn vind ik dat ook niet te doen: het leven is veel te leuk om altijd maar over mijn pijn na te denken of te praten.

Ik ben benieuwd hoe jullie omgaan met chronische pijn. Laat het weten via een reactie! ๐Ÿ™‚

Liefs,

Chrisjeย 

5 reacties op โ€˜Als je elke dag pijn hebtโ€™

 1. Met de pijn omgaan gaat ene keer beter dan de andere keer. Het is er en ik houd er rekening tot op zekere hoogte. Heb ik leuke dingen gepland staan dan moet ik de volgende 1 a 2 dagen op inleveren. Net als vanmiddag krijg ik mijn laatste “shotje’ (krijg ketamine toegediend in ziekenhuis) en weet dat ik morgen gevloerd ben en vrij weinig kan doen. Maar het helpt we wat tegen de pijn loop weer wat beter. Dus waarschijnlijk nog 5 weken en dan mag het niet meer. En soms is het veel dat je er ff doorheen zit. Maar met Humor kom ik ook een heel end en zijn een paar mensen die me er doorheen slepen. Doe ook aan Watsu (door therapeut begeleid worden door het water en dat ontspant vooral)
  Lopen klagen heeft geen zin daar word de pijn niet minder van.

  Groetjes,

  Karin

  Like

 2. Iedere keer weer als ik je lees ( lieve naamgenoot ), denk ik dat is net mijn verhaal ! ben ook te koppig om toe te geven aan de pijn , maar soms kan het niet anders en lig je maar gewoon … wachten tot het beter gaat , je verplaatsen in gedachten naar leuke plaatsen en momenten .
  het is een verademing om te lezen , gewoon weten niet alleen te zijn , de pijn met humor te verwerken , wat soms het enige lichtpunt is …lachen van ellende ๐Ÿ˜‰

  lieve Groet Chris

  Liked by 1 persoon

 3. Hoi Chris,
  Ik las je bericht bij een fb pagina.
  Dagelijkse pijn is een strijd
  Maar als moeder vrouw zijnde kan je er haast niet bij stilstaan, ik heb erbij hernia in me rug 3 zenuwbeknellingen gehad nu zenuwbeschadeging/pijn. Maar je moet door je moet blijven lachen depressie burnout heb alles wel meegemaakt maar je staat nog en voel je vrij alle negatieve dingen de deur uit alleen maar positief blij zijn al heb je pijn omschakelen zodra je kind wakker is zodra je het huishouden moet doen zodra je boodschapjes moet doen smile geniet.
  Elke dag staat er wat op de agenda wat je moet doen en erbij liggen of toegeven aan je pijn nee dat kan niet.
  De pijnen noem ik ook wel me lachprikkels waarom? Probeer het maar eens uit. ๐Ÿ˜‰

  Liked by 1 persoon

 4. Hai Chris, wat leuk je verhaal te lezen. Ik begrijp je helemaal. 1 dag inspanning betekent inderdaad 1 of meerdere dagen rustig aan doen of zelfs volledige rust. Ik heb zelf ook fibromyalgie en artrose (nek en onderrug). Dit betekent voor mij: one day at a time. Ik werk 30 uur in de week. En dat is meer dan genoeg. Ik sport twee keer in de week. En als ik nog energie heb loop ik elke dag 30 minuten tot een uur. Ik kijk naar wat ik nu kan en niet naar wat ik kon. Bedankt voor je positieve verhaal.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.