“Ach, elk kind heeft wel wat!”

Als moeder van een kind met een diagnose zoals autisme krijg je vaak nogal wat voor de kiezen, qua onwetendheid van mensen.

“Ach, elk kind heeft tegenwoordig wel iets!”

“Tegenwoordig delen ze etiketjes uit, niemand is meer normaal!”

“Mensen moeten hun kinderen gewoon weer gaan ópvoeden!”

Deze – en talloze andere – tenenkrommende opmerkingen krijgen we te horen van mensen die werkelijk geen flauw idee hebben van wat onze kinderen – en wij – meemaken in het dagelijks leven.

Ze hebben geen flauw idee. Geen idee van hoe veel energie wij moeten steken in voor anderen heel normale zaken, die vaak al snel vanzelf goed gaan bij kinderen zonder diagnose.

Hoe veel avonden oefenen – met bijbehorend verdriet en boosheid – omdat veters strikken / huiswerk maken / leren voor een toets niet lukt. Hoe veel tijd we kwijt zijn aan het vinden van kleding die niet prikt, geen naadjes of etiketten op de verkeerde plek heeft omdat het kind daardoor niets anders meer voelt dan alleen dat.

Hoe vaak we bezig zijn met het uitleggen van doodnormale sociale situaties die voor onze kinderen nu eenmaal moeilijker in te schatten zijn. Hoe vaak we een uur langer dan het gemiddelde tien minuten gesprek zitten te praten met leraren, logopedisten, ergotherapeuten en andere professionals.

Hoe we in de loop der tijd zelf autisme expert worden omdat we er alles voor over hebben om ook onze kinderen goed voor te bereiden op de buitenwereld met al haar ongeschreven regels en grijze gebieden.

Lees verder onder de afbeelding

Hoe we constant bewust bezig moeten zijn met structuur aanbrengen, een ritme, vaste rituelen. Hoe we moeten anticiperen op onverwachte situaties en hoe we ons kind daarop kunnen voorbereiden. Hoe vaak we onze kinderen moeten helpen in de interactie met andere kinderen, omdat zij hen niet begrijpen – of andersom.

Hoe we bij elke maaltijd die we bereiden, bij elk uitje dat we plannen, elke dag en ieder uur rekening houden met de mogelijkheden en beperkingen van onze kinderen.

En dan zwijg ik nog over hoe lang we aan onszelf getwijfeld hebben, hoe veel bloed, zweet en tranen het kostte op weg naar de diagnose, hoe kritisch we op onszelf zijn en hoe moeilijk we het soms zelf hebben met altijd de rust en kalmte bewaren.

Nee, niet elk kind krijgt een diagnose. Nee, het ligt niet aan de opvoeding. Sterker nog: de opvoeders die ik ken met kinderen met een diagnose zijn stuk voor stuk bikkels die vechten voor hun kinderen.

Dus de volgende keer dat je iemand hoort zeggen dat elk kind wel wat heeft: laat diegene even dit blog lezen of ga er in elk geval niet in mee, want het is onterecht en beledigend voor talloze ouders.

5 gedachten over ““Ach, elk kind heeft wel wat!””

 1. Daarmee wil je toch hopelijk niet zeggen dat alleen ouders van kinderen MET een diagnose veel te stellen hebben. Heel veel kinderen en volwassenen hebben wel degelijk ‘iets’ maar hebben niet per sé altijd een diagnose. Ik ben inmiddels volwassen, maar in mijn tijd waren ze nog niet van de diagnoses en de etiketten. Ik was ‘anders’. Wat was er in die tijd nou over bekend. Niets! Ik weet ook niet of het geholpen zou hebben als ik wel een diagnose gehad zou hebben.
  Als dat overigens eens wat meer geaccepteerd zou worden, zou de wereld er een stuk gemakkelijker uitzien. We moeten niet aan iedereen dezelfde eisen willen stellen, want iedereen heeft z’n eigen kwaliteiten.

  Like

 2. Oh zo erg he!! “Hij is in een goed gezin terechtgekomen”, “maar ale je ziet daar toch niks aan”,”Als hij het heeft, heeft die van ons het ook”.
  Die eerste kan raar klinken, maar dat komt zo binnen dat je bijna blij moet zijn dat je zo’n kind gekregen hebt. Ik weet dat dat niet is, maar toch.
  Post was heel herkenbaar in elk geval.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben alleenstaande moeder van 3 “speciale” kinderen. Niet alleen de buitenwereld heeft snel een oordeel, zelfs de hulpverlening! Er heeft zelfs in een verslag van het wijkteam gestaan dat ik mijn gezin niet aan zou kunnen! Dat is de grootste onzin die er bestaat! Dus ik herken veel in je wat je schrijft!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.