Angst voor een tweede kind: Chrisje’s VIP blogger Susan schrijft over haar angsten en wensen

Nu ons zoontje bijna drie jaar oud is, komt steeds vaker de vraag  naar een tweede kind.
Niet zozeer vanuit ons maar van de mensen om ons heen. Het schijnt zo te horen.  Er zijn zelfs mensen die al enige tijd vermoeden dat ik zwanger ben; helaas mensen, ik ben gewoon fan van eten en gestopt met mijn dieet. Ik ben dan ook wel weer heel veel zwaarder geworden en hierdoor snap ik dat er mensen zijn met vraagtekens, maar nee; ik ben niet zwanger.
Het is zelfs zó erg dat ik ja zeg tegen een wijntje op verjaardagen, alleen om een signaal te geven dat ik NIET zwanger ben. Niet omdat ik nou zo’n zin had in wijn, totaal niet eigenlijk.

Ik vind het vervelend; de vragen, het vermoeden van een zwangerschap. Het is erg confronterend. Niet alleen omdat er bevestigd wordt dat ik dikker ben geworden, maar ook omdat ik mij bijna verplicht voel om al zwanger te zijn, of om anders af te vallen. Dat tweede is wel een goed punt hoor, ik kan mijn eigen spiegelbeeld niet echt meer waarderen, maar zwanger zijn? Nee.

Natuurlijk hebben wij het samen over een tweede, natuurlijk komt het ter sprake en bespreken wij onze wensen hierin. We hebben allebei altijd gezegd dat we twee kinderen zouden willen en die droom is niet veranderd, maar er is wel angst bij gekomen.
De angst voor de hormonen, de angst voor een huilbaby, voor nog een kindje met koemelkallergie, maagzuur en pijn. De angst voor nog een depressie. Wat als de hormonen weer de overhand krijgen? Wat als ik weer de ene na de andere paniekaanval krijg? Mijn man heeft inmiddels een andere werkgever en ook andere werktijden, wat het aan de ene kant makkelijker maakt maar ook wel spannend, want hij werkt nu ook de middag/avond en dat is toch wel de drukste tijd van de dag. Kan ik dat? Een peuter/kleuter met een baby, alleen? En kan ik die gebroken nachten weer aan? Ons mannetje slaapt iedere nacht nog tussen ons in en ik functioneer niet al te best met weinig slaap. 

Het eerste jaar na de geboorte van onze zoon, was ik ervan overtuigd; het blijft bij één kind! Geen twijfel over mogelijk, hoe heb ik ooit kunnen denken dat ik een goede moeder kon zijn! Na dit jaar, toen de grootste hoosbuien over waren en alles wat meer tot rust kwam, begon ik weer na de te denken over kinderen. Nog absoluut niet toe aan een nieuwe zwangerschap maar er kwam wel weer ruimte om erover na te denken. 
Het besef kwam dat ik het eigenlijk best goed doe als moeder, dat ik hierin inmiddels mijn weg heb gevonden en dat ik een tweede ook heus wel ‘aan kan’. Natuurlijk doe ik niet alles perfect maar ik heb geleerd hoe ik een ‘goed genoeg’ moeder kan zijn en dit van mezelf te accepteren. Ik ben namelijk iemand die alles perfect wil doen, dus ‘goed genoeg’ was nog vrij lastig te accepteren, maar het is gelukt!

Mijn antwoord op de vragen is nu: JA! Wij willen heel graag een tweede kind, maar wanneer? Dat gaat niemand wat aan. En of ik bang ga zijn? Absoluut. Die angst wás ooit groter dan mijn wens, mijn wens is nu groter dan de angst. Het hoeft niet nu direct maar we denken er zeker over na. Er zit eerst een verhuizing aante komen, mijn hernia is nog niet opgelost en dat afvallen is toch ook wel een dingetje, maar wie weet… Het wordt vervolgd! En mocht het zover zijn, dan houd ik jullie graag op de hoogte van een eventuele tweede zwangerschap en het verloop hiervan. Hoe ervaar ik het? Hoe voel ik mij en krijg je per sé een tweede depressie bij een volgende zwangerschap?

Wat was jouw ervaring? Heb jij een depressie gehad tijdens of na je zwangerschap en heb je hierna nog meer kinderen gekregen? Ik ben erg benieuwd hoe dit bij jou verlopen is! 
Tot snel! 

Susan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.