Zo herken je burn-out signalen bij jezelf

pexels-photo-626165Mensen die een burn-out hebben (gehad), geven vaak aan dat hoewel de “klap” plots kwam, er wel vaak al een tijd waarschuwingssignalen waren – die genegeerd werden.

 

Wat zijn die signalen?

 • Vermoeidheid
  Mensen met een burn-out zijn vaak veel te lang doorgegaan met (te) hard werken, nemen te weinig tijd voor zichzelf en slapen slecht. Doordat je steeds meer stress ervaart kun je problemen krijgen met inslapen of doorslapen. Een lange periode van oververmoeidheid kan een voorbode zijn van een burn-out.
 • Kort lontje
  Waar je normaliter je schouders ergens voor ophaalde, merk je dat je nu overal boos om wordt. Het minste of geringste kan je woedend maken. Je reageert overdreven boos of emotioneel op zaken die je normaal niet zo zouden deren.
 • Emotioneel
  Huil je meer, sneller, vaker dan normaal? Dit kan een signaal zijn dat je risico loopt een burn-out te ontwikkelen. Veel mensen met een burn-out geven aan dat ze op een gegeven moment niet meer konden stoppen met huilen. Te lang over je eigen grenzen heen gaan haalt je emoties overhoop, met huilbuien tot gevolg.
 • Concentratie
  Merk je dat je steeds meer fouten maakt en je steeds minder goed kunt concentreren? Doordat je overprikkeld en oververmoeid raakt, verslechtert je concentratie. Een opmerkelijk minder goede concentratie kan een signaal zijn.
 • Geheugenproblemen
  Ben je vergeetachtiger dan normaal? Vergeet je afspraken? Loop je steeds vaker er tegenaan dat je niet meer weet wat je moet doen? Geheugenproblemen zijn groot voor mensen met een burn-out. Je systeem raakt overbelast en je geheugen heeft hier last van.
 • Fysieke pijn
  Veel mensen met een (dreigende) burn-out hebben last van hoofdpijnen, pijn in de nek / schouders, maagklachten of duizeligheid. Heb je plots last, wacht niet te lang en ga naar je huisarts.

De hierboven beschreven signalen zijn maar een greep uit alle signalen die je mogelijk kunt ervaren wanneer je op een burn-out afstevent.

Heb je vaker last van bovenstaande klachten, dan is het altijd raadzaam om eens met je huisarts te gaan praten. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.