Drink je te veel (alcohol)?

pexels-photo-788767Een glas wijn bij het eten, een biertje ’s avonds op de bank… ontspannend, maar: wanneer drink je nu eigenlijk te veel?

Veel mensen denken bij het woord alcoholist meteen aan een dronkaard die over straat zwalkt en niet meer op zijn benen kan staan. Of aan iemand die aan lager wal raakt door zijn drankgebruik. Toch kan een alcoholverslaafde ook nog heel lang functioneren, zonder dat zijn of haar omgeving in de gaten heeft dat er sprake is van drankmisbruik of verslaving. Maar hoe weet je nu of jij (of iemand waar je van houdt) te veel drinkt?

Allereerst kun je op diverse websites, zoals de website van Jellinek, online testen of je te veel drinkt. (Dan moet je de test uiteraard wel heel eerlijk invullen.) Volgens het GGZ drink je te veel als je meer dan één à twee 2 glazen alcohol per dag drinkt en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol drinkt. 

Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

– Kan ik meerdere dagen zonder alcohol?

– Heb ik alcohol nodig?

– Word ik onrustig als ik niet kan drinken?

– Ontwijk ik situaties waarin ik niet kan drinken?

– Ben ik in de loop van de tijd meer alcohol nodig gaan hebben?

pexels-photo-313715Ook als mensen in je omgeving je aanspreken over je alcoholgebruik, kan dit een alarmbel zijn. Veel mensen die alcohol verslaafd zijn ontkennen dit hevig om meerdere redenen: schaamte, angst om te moeten stoppen, angst om toe te moeten geven dat het alcoholgebruik uit de hand is gelopen.

Bij overmatig alcoholgebruik kan alcohol gaan werken als een harddrug, aldus Jellinek. Mensen die verslaafd raken aan alcohol kunnen signalen laten zien als vergeetachtigheid, te laat komen op afspraken, verslechterde concentratie, agressie, depressieve gevoelens, verbergen van drank en liegen over drank, smoesjes, financieel problemen krijgen. Symptomen van langdurig alcohol verslaafd zijn bestaan uit o.a. trillen en zweten, slecht slapen, verward zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, vaker ziek worden, infecties, slecht eten, hersenbeschadigingen en depressies.

alcohol-hangover-event-death-52507Voor meer informatie over alcohol verslaving en hulp, ga naar een van de hieronder vermelde websites of neem contact op met je huisarts.

https://www.alcoholinfo.nl/publiek/hoeveel-alcohol-is-teveel/verslaving/wanneer-ben-je-verslaafd

https://www.jellinek.nl/ben-ik-verslaafd/alcoholverslaving/

https://www.brijder.nl/probleem/alcoholverslaving/alcoholverslaving-test

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.