De voor- en nadelen van alleenstaand ouderschap

Tegenwoordig zijn er steeds meer alleenstaanden, dus ook steeds meer alleenstaande ouders. Hoewel het vrij triest klinkt, “alleenstaand”, heeft het single parent zijn zowel voor- als nadelen:

pexels-photo-122101

Nadelen
Als alleenstaande ouder ben je vaak gelukkig lang niet altijd alleen, maar toch vergt het (veel) alleen zijn met je kind(eren) wel wat aanpassingsvermogen. Tenzij je gezegend bent met een betaalbare én super oppasservice of een opa c.q. oma die dichtbij woont en vaak oppast, moet je wat gemakkelijker leren omgaan met bepaalde zaken. Naar de dokter? Naar de tandarts? Je neemt je kind gewoon mee. Kinderen worden er ook wel flexibeler van, heb ik gemerkt. Ze leren dat je als ouder bepaalde verantwoordelijkheden hebt en dat het leven niet alleen maar bestaat uit spelen.

Het zorgt ook wel voor hilarische taferelen: zo lag ik eens bij de tandarts in de stoel, mond verdoofd en wagenwijd open, toen mijn dochter besloot uitgebreid aan de tandarts te gaan vertellen dat haar ouders gescheiden zijn, waar ze nu woonde en wat ze er van vond. Ik zag de lachrimpels van de tandarts boven zijn mondkapje verschijnen terwijl hij geïnteresseerd doorvroeg, terwijl ik alleen “ughhhhh” kon uitbrengen met al die gereedschappen in mijn scheef hangende mond. Ja, ook schaamte laat je vrij snel los als alleenstaande ouder. Ook nadelen: het huishouden in je eentje doen, de boodschappen alleen doen, alle klusjes in en om het huis komen op jouw schouders terecht, als je niet stinkend rijk bent althans. Daarbij komen alle financiële verantwoordelijkheden nogal eens op je af; soms is het gewoon echt puzzelen hoe je rond gaat komen, zeker als je te maken krijgt met onverwachte kosten. Ten slotte zijn de scheef gekantelde gezichten niet echt prettig als je al wat langer alleen bent en mensen tegen je zeggen dat je “vast de ware” snel tegenkomt.

Voordelen 
Het kan pittig zijn, maar er zijn ook voordelen aan het zijn van een alleenstaande ouder. Je kunt bijvoorbeeld altijd kijken wat je wilt, op televisie. Vriendinnen uitnodigen voor een wijntje? Geen probleem! Je bent zelf verantwoordelijk, maar hebt ook de vrijheid dat je aan niemand verantwoording af hoeft te leggen.
Je hebt ook veel quality time met je kind. Doordat je vaak op elkaar aangewezen bent, krijg je een nog hechtere band. Doordat je soms moet puzzelen om uit te komen, ga je creatiever om met geld en leer je vanzelf voor weinig geld leuke uitjes te maken.

pexels-photo-256807

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.