Niet iedere kraamwolk is roze

Niet alle moeders die net bevallen zijn, zitten op een roze wolk. Soms is die wolk grijs, soms roze met een grijs randje, soms zelfs zwart.

De media en ook de omgeving van vrouwen stuurt vaak aan op een verwachtingspatroon van één en al genieten en geluk na de bevalling.

Helaas is dit echt niet altijd het geval. Veel vrouwen ervaren het nieuwe moederschap als zwaar, intensief, emotioneel pittig. Dit kan zich uiten in de bekende kraamtranen, maar ook in een postnatale depressie.

Vooroordelen

Ook met betrekking tot een postnatale depressie bestaan een aantal hardnekkige vooroordelen, waarvan zelfs sommige professionals nog overtuigd zijn.

Zo zou een vrouw met een postnatale depressie niets voor haar baby voelen: dit is lang niet altijd waar. Een postnatale depressie kan zich net zo goed uiten in overbezorgdheid als in een murw of vlak gevoel ten opzichte van het kind.

De wolk is niet altijd roze. Juist door die denkbeelden en verwachtingen in stand te houden, voelen vrouwen zonder die roze wolk zich nog eenzamer. Want waar blijft hun roze wolk? Iedereen heeft die toch? Nee dus.

Goede voorlichting en tijdige signalering

Vrouwen die pas bevallen zijn zijn kwetsbaar. De bevalling zelf, de hormonen en oververmoeidheid kunnen allemaal een forse impact hebben. Niet alleen de omgeving, maar ook professionals moeten haar goed in de gaten houden en er niet zomaar van uit gaan dat alles in orde is, zolang zij fysiek goed herstelt.

Klik hier voor meer informatie over de symptomen en behandeling van een postnatale depressie. Heb je last van sombere gevoelens na je bevalling, wacht dan niet en ga naar je huisarts.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.