Waarom mannen vrouwen niet begrijpen

Sorry dames, maar ik snap wel waarom mannen vrouwen soms niet begrijpen. Mannen zijn over het algemeen wat rationeler ingesteld en vinden duidelijkheid prettig. Zeg nou zelf: Een demonstratief geplaatste toiletrol op de trap is toch vooral leuk om overheen te springen?

Mannen willen gewoon dat vrouwen duidelijk zijn. Duidelijke vragen stellen. Dan zeggen zij daar ja of nee op. Niet zo moeilijk, toch?
En wat doen wij vrouwen?
Wij stellen geen duidelijke vragen. Wij geven HINTS.

We gaan op de bank zitten, het ene been over het andere, wiebelen onrustig heen en weer. En we zuchten. We zuchten wat af. We zuchten net zo lang en net zo hard, totdat de man wel moet opkijken van zijn gadget.

Dan vraagt de man, terwijl zijn laatste Angry Bird door de lucht vliegt: “Is er iets?”
Als we het echt op onze heupen hebben, zeggen we dan eerst: “Nee, er is niks, hoor.” met bijbehorende pruillip en blik richting parketvloer of nagels.

De man denkt dan: Mooi. Er is niks. En katapulteert vrolijk weer een vogel op zijn touchscreen. Ondertussen ontploffen wij bijna, want natúúrlijk is er wel iets, ziet hij dat dan niet?

Nee, dat ziet hij niet.
Hij werd gestoord omdat we wat harder ademden, maar toen hij ons vroeg of er iets was, zeiden wij nee. Daarmee is de kous af.
En natuurlijk is die kous niet af.
We HINTEN. We hopen dat hij onze lichaamstaal leest, dat hij in de oeverloze diepte van onze ogen kijkt en zegt “Schat, lieverd, ik zíe aan je dat er iets is, hoe kan ik je dag op empatische wijze weer goed maken?”

Maar dat doet hij meestal niet. Niet omdat hij niet wil: hij is zich gewoon van geen kwaad bewust. En dat Kwaad, waar hij zich niet van bewust is, zit naast hem op de bank, te wiebelen met haar pumps. Het wordt steeds kwader. Als we dan nog niet snappen hoe mannen communiceren, zuchten we nog eens heel diep, staan we demonstratief op, lopen we – onze hakken in het parket borend –  naar de keuken, waar we luidruchtig de vaatwasser gaan staan in- of uitruimen. Daarbij laten we pannen extra hard in de kast kledderen, kijken we van hoe ver af we het bestek in de besteklade kunnen mikken, en als we écht irritant zijn – en dat zijn we soms – mompelen we ook nog wat binnensmonds, net hard genoeg dat hij het kan horen, maar te zacht om te verstaan.

Soms schrikt de man dan op van zijn Angry Birds spelletje, door zijn eigen vleesgeworden angry bird, die in de keuken smijt met pasta-tangen en bakjes. Hij denkt dan, huh, er was toch niks, waarom is ze dan zo luidruchtig bezig? en krabt zich eens achter zijn oor. Als hij niet al te bang aangelegd is voor lichamelijk letsel, brengt hij zijn gadget in veiligheid en durft hij de keuken in te komen lopen om te vragen of het gaat.

En dan, nou, dan is het prijs.
De man staat niets vermoedend te kijken terwijl de tsunami achter hem opdoemt en losbreekt. Een stortvloed van verwijten, die zich uren, dagen, weken, of zelfs jarenlang hebben opgehoopt, wordt in één keer op die arme kerel losgelaten. “Natuurlijk gaat het niet!” schalt het door de keuken, gevolgd door een stroom van verwijten, meestal opgebouwd in de loop van de dag – en als we het echt op onze heupen hebben, zit in de stroom van verwijten nog een aantal verwijten van vorige week, vorige maand, die ene keer dat hij flirtte in de Efteling, of een oude koe van tien jaar geleden.

De man vraagt zich af waar dit alles in godsnaam vandaan komt, en hoe het kan dat zijn anders toch best lieve en redelijke vrouw nu door de keuken raast als een oververhitte vrouwelijke Donald Trump. Hij snapt niet waar ze het vandaan haalt, al die verwijten, en wat hij in vredesnaam misdaan heeft. Bovendien had hij bijna level 32 van Angry Birds gehaald, en dat wil hij eigenlijk graag af gaan maken.

Maar de vrouw interesseert zich niet voor zijn gadget of vogels; zij weet weet wél wat hij misdaan heeft. Ze zal het hem eens haarfijn uitleggen, nu ze toch bezig is. Aan het einde van zo’n tsunami – die opvallend vaak voorkomen tijdens de hormonale, maandelijkse death wish dagen – laat ze de man verbouwereerd achter, terwijl ze haar heus gaat snuiten op het toilet, en vraagt hij zich af hoe zijn leven er uit zal zien als vrijgezel. De vrouw echter, is de tsunami kwijt, voelt zich wellicht ook een tikkeltje schuldig, want zo kwaad had ze het nou ook weer niet bedoeld.

Mannen zeggen meestal direct wat hen dwars zit. Ik vind dat heerlijk.
Vrouwen zijn daar soms een beetje jaloers op. Want de hele week rondlopen met zo’n opgebouwde tsunami van in je buik, dat is niet fijn hoor. Dat blijft borrelen, en ten slotte, tja, dan moet-ie er uit. De vraag is alleen wanneer. Vrouwen spelen fervent hints met mannen, maar het spelletje wordt nooit echt begrepen aan de andere kant.
Als wij zeggen “Pffff, de zolder moet weer eens opgeruimd worden.” denken mannen “Daar heeft ze gelijk in.” en hij gaat verder met zijn denkbeeldige vechtscène in Modern Warfare.

Hij gaat echter op geen enkele wijze er van uit dat wij daar mee bedoelen “JIJ moet de zolder weer eens opruimen. En met weer eens bedoel ik NU.” Aangezien we geen vraagteken achter de zin zetten, voelt hij zich in het geheel niet aangesproken. En als we heel eerlijk zijn, is dat ook niet zo gek. Want als we willen dat hij iets doet, waarom vrágen we het dan niet gewoon? Hij denkt dat we gewoon een feit constateren. En mannen zijn de flauwste niet: dat mag!

Enfin. Om een lang verhaal niet nog langer te maken, snap ik dus wel, dat mannen ons soms niet begrijpen. Godzijdank kunnen we ondanks alle emancipatie toch nog best lief zijn, die andere 28 dagen van de maand. Genoeg tijd voor de man om weer op te laden en de vrouw om verwijten te verzamelen voor de volgende keer.

189 gedachten over “Waarom mannen vrouwen niet begrijpen”

  1. wat een naar verhaal zeg…leuk geschreven, dat zeker, maar is dit niet een beetje makkelijk? Het is gewoon een mannenperspectief tot in het absurde doorgetrokken, maar dan door een vrouw geschreven. Vind het echt een zielloos en contraproductief verhaal.

   Like

   1. Ah, hij bent zo’n onbegrepen vrouw! Als man moet ik zeggen dat dit verhaal niet eens tot in de absurde is doorgetrokken maar gewoon orde van de dag is in dit huishouden. Stop met hinten en vraag!

    Like

   2. Ik beweer niet dat de issues, waaronder ook hetgeen jij aanhaalt, niet reëel zijn, maar wel dat de opsomming zoals in het verhaal wel erg een opsomming is van waarom vrouwen onmogelijke wezens zijn waar als man niet of nauwelijks mee te leven valt. Ik ben in geen enkel opzicht ‘zo’n onbegrepen vrouw’; integendeel. Ik voel me erg begrepen door mijn vriend. Ik zeg wat ik vind, als ik dat wil. Il verwacht niet van mijn vriend dat hij begrijpt dat ik nee bedoel als ik ja zeg; want dat doe ik niet.
    Ik vind het gewoon een beetje een naar stuk.

    Like

   3. Eindelijk een vrouw die door heeft hoe moeilijk ze doen.
    Hierin ook duidelijk uitgelegd wat vrouwen zouden kunnen doen om het leven van zichzelf en hun partner een stuk gemakkelijker te maken.

    Dank hiervoor!

    Like

   4. Nou Koen, dat lijkt me niet. Ik word over het algemeen door mannen beschouwd als een lekker wijf met goeie tieten dat tenminste niet zo loopt te zeiken en niet overal een verborgen boodschap inpropt. En nee, ik ben niet omgebouwd.

    Geliked door 1 persoon

   5. Ik vind het een haarscherp stuk en ook mooi in herkenbare scensrios geschreven, wat nou zielloos?

    Like

  1. Hahaha, helemaal mee eens!! Zo’n bovengenoemde reactie maakt de zaak wel duidelijk en is meteen een bevestiging van het hele verhaal. Erg lollig om te lezen 🙂

   Like

 1. Een beeeetje overdreven, maar zó waar! Dit geldt natuurlijk niet voor alle vrouwen, die zich nu ook aangesproken voelen. Maar hier is er wel één! Vooral dat ‘vaatwasser uitpakken’ gedeelte. Humor dit!

  Like

 2. Kijk en dit snap ik nou wel weer. Vrouwmenschen, wees duidelijk en concreet, dat voel je je veel beter begrepen, dan kan de man die ene 2 dagen lief en zacht voor je zijn EN JE BEGRIJPEN. Wat wil je nog meer.

  P.s. volgende keer doe ik de afwas 😉

  Like

 3. Erg leuk geschreven! Jammer dat enkele mensen de factor ‘humor’ niet kunnen waarderen, maar dat is voor mij de enige reden om het hele stuk van begin tot einde te lezen en het van mij eigenlijk nog wel een tikkie langer had mogen zijn…;)

  Like

 4. Erg leuk geschreven! Jammer dat enkele mensen de factor ‘humor’ niet kunnen waarderen, maar dat is voor mij de enige reden om het hele stuk van begin tot einde te lezen en het van mij eigenlijk nog wel een tikkie langer had mogen zijn…;)

  Like

 5. Ik herken mezelf wel als man zijde haha 😂
  Ik snap d’r ook Afentoe gewoon echt niet maar als ik dan zeg dat ze duidelijk moet zijn (in een geïrriteerde toestand) is ze dat meestal ook en mijn vriendin doet niet zoveel de vaatwasser zij heeft andere dingen

  Ps de reacties zijn biet om ruzie te maken slimpies

  Like

 6. Raar genoeg vind ik juist als vrouw dat mannen wat duidelijker mogen zijn. Ik heb het liefst gewoon duidelijkheid, altijd maar misschien is niet zo mijn ding. Of heb ik nou altijd de ietwat vrouwelijke mannen te pakken?

  Like

 7. dit is bullshit. de keren dat ik mijn portemonnee bovenhaal om te betalen eender waar! dit artikel gaat gewoon puur over een puberaal meisje dat nooit geleerd heeft om te communiceren. Sorry hoor, maar een vrouw in een relatie met kinderen zou toch beter moeten weten. Ik ben 21 jaar en woon samen met mijn vriend en natuurlijk zijn we wel eens hormonaal, maar dan zeg ik ook: ik ben hormonaal, het ligt niet aan jou. Punt. djeez, en dan gaan ze zich ‘mysterieus’ noemen…

  Like

 8. Pffff veels te lang stuk… toen het over menstruatie begon ben ik gekapt met lezen. Ik betaal altijd en ben nooit 1 keer im de maand chaga door die reden. Lijkt wel alsof het door een man is geschreven. Wat een grote onzin zeg :p

  Like

 9. Al dat commentaar op de humor er niet van inzien. Het is niet omdat het een grap is dat er geen serieuze reacties op gegeven mogen worden.

  Like

 10. Op basis van het niveau van intelligentie duidelijk uit deze tekst, is de reden van onbegrip inderdaad duidelijk. Jij kent hoogstwaarschijnlijk maar één vrouw, jammer voor jou dat het de meest extreme is van allemaal. (En maak mij niet wijs dat dit geschreven is door een vrouw.)

  Like

 11. Wat een lulverhaal zeg. Ik herken mezelf hier echt helemaal niet in en met mij waarschijnlijk meer vrouwen. En als je wel zo’n vrouw heb trek je je mond open dat je van zulk gedrag niet gediend bent en dat ze lekker normaal moet doen. En andersom natuurlijk ook als jij zo’n lapzwans op de bank hebt zitten en zijn reet van de bank moet tillen. En als het allemaal zo ‘lastig’ is dan wordt je lekker homofiel (heb helemaal niks tegen homo’s) want dan kan je lekker de hele dag bier zuipen, vissen, voetbal kijken en iedere dag sex hebben!

  Like

 12. ik citeer en reageer even over het onderwerp! succes met lezen

  tja ik heb hem ook gelezen, maar ik zie niet in waarom wij mannen de vrouw niet begrijpen, wat ik namelijk lees is dat de vrouw jaloers is aangelegd…. wij mannen zeggen gelijk wat er aan de hand is terwijl vrouwen het opsparen, en eruit lazeren, waardoor er ruzie ontstaat…. en dan zijn wij mannen de schuldige? als de vrouw nou direct EERLIJK is en zegt wat er is, kunnen wij (partners) erover praten, tevens ziet de vrouw ons als slaaf als ik lees over de zolder? wanneer een vrouw zich er aan stoort kan de vrouw zelf ook eens beginnen met die rampzalige zolder op te ruimen, en niet van ons mannen verwachten dat als de vrouw wat wil dat de man dat moet doen, vrouwen mankeren NIKS aan hun handjes en voetjes, laat staan aan die grote mond 1x in de maand als alles eruit komt, dus waarom zouden wij mannen die vrouwen niet begrijpen…. is het voor een vrouw nou zo moeilijk te begrijpen dat je alles aan je partner kunt vertellen…. en erover kunt praten, en natuurlijk oplossen wat er dwars zit?…

  zo zie je maar…. wat ik dus uit dit fantastische verhaal lees,
  als wij mannen wat vertellen aan de vrouw… word de vrouw vaak boos, en wij mannen proberen het dan weer goed te praten… terwijl het niet onze schuld is…. wij DURVEN het wel direct te vertellen… in tegenstelling van vrouwen

  vrouwen sparen alles op omdat zij het niet kunnen vertellen (word genoemd) en zodra zij dan barsten… zijn wij mannen ALWEER de sjaak, en wie probeert het dan weer allemaal goed te praten? WIJ MANNEN… waarom? omdat wij van onze vrouw houden, maar is dat op zo moment wederzijds?

  wat ik lees is dat wij mannen altijd de schuldige zijn, maar in dat opzicht durf ik openbaar te plaatsen, dat vrouwen zichzelf op dat moment eens in de spiegel moeten kijken en vragen waar ben jij mee bezig, wellicht zien ze dan nog niet in dat ze zelf fout bezig zijn!

  kortom, ik lees hier dus heel duidelijk…
  wij mannen zijn alleen goed voor :

  – het geld in huis te brengen
  – de kleine verzorgen
  – goed inzicht hebben in wat de kleine aan moet voor kleding…
  – de leuke dingen zoals pretpark betalen
  – de luiers verschonen in het openbaar ( een goede vader doet dat ook)
  – doordrammen of er iets is.
  – opruimen als de vrouw zegt, dit en dit moet nog eens een keer gedaan worden (zelf het innitatief nemen zal de vrouw dus zekers niet doen)
  – mannen moeten alles direct vertellen, anders word de vrouw boos, maar andersom is dat niet zo, wij moeten maar accepteren dat de vrouw alles opspaart, en moeten onze bek houden als de vrouw kwaad word, want alles is op dat moment de schuld van de man…

  alles even kort samen gevat : als de vrouwen zo denken over ons mannen…. dan ben je niet eens een man waardig!!!

  een “koppelte” (man en vrouw) horen dingen samen te doen, bespreken en op te lossen… niet alles moet van 1 kant komen, al zien de vrouwen dit vaak heel graag zo!

  ja ik kan dit weten! en ik durf dit te plaatsen!
  omdat ik zo relatie heb mee gemaakt!

  dus wederom wijzen de vrouwen WEER naar de mannen om zelf uit het zicht te blijven, maar deze man is niet zo dom

  Like

  1. Jij durft …………… JE BENT EEN HELD ( en als je een vriendin/vrouw hebt levensmoe als ze dit leest !!!) Hahahahahahaha………lol……
   Het is gewoon schitterend om al deze reacties te lezen!!!
   Vooral de reacties van sommige vrouwen die meteen in de verdediging springen en dan ook meteen in de gordijnen hangen.
   Er zitten van die opmerkingen tussen waar je meteen als man zijnde zo iets van hebt als…….al was je de laatste vrouw op aarde, met een IQ van 150, en er uit zag als een fotomodel, dan nog liet ik je mooi staan.
   Tjonge tjonge de arrogantsie en het feminisme “straalt” gewoon van sommige reacties af.
   En dan vinden ze het gek dat er ruzie in de tent is.
   Ik kan hier alleen maar op reageren met …. DOE EFFE NORMAAL DAMES, even stoom afblazen tegen je eigen spiegelbeeld, en dan een rustig en geciviliseerd gesprek aan gaan (op een normale toonhoogte en normaal volume) met je partner.
   Is echt niet zo moeilijk hoor, gewoon proberen.
   Tjeemig, ben ik blij dat mijn vrouw “normaal” is, en voor rede vatbaar is !!!
   Hoor en gehoord worden ( en dat kan echt zonder te schreeuwen, is ook wel zo prettig voor de kinderen, huisdieren en de buren !!!) ……. Daar kom je een heel eind mee.
   Wat gij niet wil dat U geschied, doe dat ook een ander niet, tover de verliefdheid van de begin jaren van je relatie weer eens naar boven en het leven ( en je relatie!) wordt weer een stuk makkelijker.

   Fijne avond allemaal met een DIKKE KNUFFEL !!!

   Geliked door 1 persoon

 13. Dit verhaal met de betrekking tot mannen is lijkt mij afkomstig van vrouwen die altijd verkeerd kiezen .Of de mannen graag misbruiken en ze ook nog eens overal de schuld van geven .

  Like

 14. Ik heb toch even dubbel gelegen van het lachen. Ik als vrouw zijnde herken hier veel van mijzelf in van twintig jaar geleden. Nu zeg ik gelukkig waar het op staat. Denk ook niet dat het hier gaat om wie nu de schuldige is, maar gewoon de verschillende manieren van communiceren. Dat werkt niet altijd even goed.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.