Sorry, lief kind. (Een brief voor alle onderwijzers, ouders en begeleiders van Nederland)

Deze brief heb ik geschreven aan het kind in mij, maar deel ik voor alle ouders, begeleiders en onderwijzers, zodat er meer begrip en begeleiding komt voor het anders lerende kind in het onderwijs van vandaag.

Lief innerlijk kind,

Ik zie je wel hoor. Je zit dan wel opgesloten en soms zorgvuldig weggestopt in een volwassen lijf met een volwassen brein, maar je bent er nog steeds. 

Ik zie je. 

Ik maak dan wel soms grapjes over je, als ik te hard lach of te enthousiast begon te dansen op een feestje; dan gaf ik jou de schuld. “Mijn innerlijke kind komt naar boven hoor!”. Maar dat ik grapjes over je maak betekent niet dat ik je uitlach, lief innerlijk kind. Ik maak namelijk meestal grapjes over mensen waar ik van hou.  

Wat heb je het soms zwaar gehad.

Je gebrek aan concentratie werd zo vaak verkeerd opgevat; men noemde dat vaak “geen zin”, “dromerig” of “met haar hoofd in de wolken”.

Men vond dat je “eerst moest denken, dan doen.” Maar wat begrepen ze jou verkeerd; door te doen dacht jij. Je kon niet slecht leren, je leerde anders. Eerst de praktijk, dan de theorie.

Verkeerd om! zei de wereld.
Andersom! zeg ik je nu.
Jij kende geen andere volgorde; toch werd jou verteld dat jouw volgorde verkeerd was en die van de wereld goed.

Je kon niet goed studeren, zei men, wegens dat gebrek aan concentratie. Je werd een dromer genoemd, een zwever, te druk, te beweeglijk, je moest eens met beide voeten op de grond belanden. Dat jij tijdens het dromen de informatie verwerkte die je daarvoor al snel had gelezen of gehoord, wisten ze niet. Jij zelf wist dat ook niet, want daar was je te jong voor. Je wist alleen dat je wel je best had gedaan.

En dat was ook zo.

Wat had je het soms moeilijk, als je uit het raam staarde en daarop betrapt werd, terwijl je niet eens wist dat dat verkeerd was, of waarom. Dat je uit het raam staarde maar in gedachten rekensommen maakte of geschiedenisverhalen voor je ogen zag gebeuren, wist men niet. Of dat je uit het raam staarde omdat je hoorde dat een ander kind gepest werd en jij een oplossing daarvoor zocht. Ook dat zag men niet.
Het naar buiten staren was alleen een andere manier van informatie verwerken, die voor jou goed werkte.

Wat was het fijn geweest als meer onderwijzers of begeleiders jou hadden begrepen. Als iemand had gezien dat jouw manier van leren gewoon anders was, niet meer en ook zeker niet minder. Wat had het je veel ellende gescheeld als men jouw “afwezigheid” tijdens uitleg in de klas niet ten onrechte had geïnterpreteerd als desinteresse. Want dat je niet de goede kant uit keek, betekende lang niet altijd dat je niet luisterde.

Lief kind, wat heb je het moeilijk gehad. Je werd door al deze dingen naar een vervolgopleiding gestuurd die op een lager niveau lag dan wat jij aankon, dus zette de verveling door. Je bladerde door de boeken en dacht; waarom is dit zo saai? Je motivatie zakte tot een dieptepunt, dus ging je je afzetten, door bijvoorbeeld helemaal niet meer te leren, want waar bleef toch die uitdaging?

Je motivatie ging langzaam verloren ergens tussen verbale, theoretische uitleg en mensen die jou hun beperkende overtuigingen opdrongen. Helaas net zo lang totdat jij ze zelf ging geloven.

Je was geen kind dat braaf uren studeerde: Je klom in bomen, bouwde dingen, schreef verhalen of maakte muziek. Je vormde melodieën in je hoofd, schreef liedjes, teksten, gedichten, of bedacht hele nieuwe dingen met je handen. Men noemde dat afkeurend dromerig, zelfs dom of in elk geval ongeïnteresseerd, terwijl je in werkelijkheid creatief was.

De wereld gaat uit van leren op basis van theorie: pas als je die beheerst mag je in de praktijk gaan uitproberen, voelen, zien, aanraken. Jij leerde juist door eerst uit te proberen, voelen, zien en aanraken; daarna werd de theorie vanzelf behapbaar. Dat maakte je niet minder slim (wat ze ook zeiden!); je was gewoon een beelddenker, heel visueel ingesteld. Laat het me zien, dan begrijp ik het. 

Lief kind, wat heb je moeten worstelen om je te bewijzen, omdat je wel wou maar niet mee kon met de meute. Wat was je jaloers op die kinderen die blijkbaar heel gemakkelijk de theorie tot zich namen. Wat benijdde je die kinderen, die uren lang met hun neus in de boeken konden zitten. Je voelde je heel vaak onbegrepen.

De onmacht die ontstaat omdat mensen er van uitgaan dat je niet wilt, is groot. Zo groot, dat je hem mee zult nemen in je volwassenheid, als er geen begeleider komt die begrijpt hoe jouw brein werkt.

Nu ben ik volwassen, lief kind. Ik ben nu een vrouw van 37 jaar en ik zeg namens alle volwassenen sorry tegen jou, lief kind. Je was gewoon een hartstikke leuk Pipi Langkous kind: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”.

Je was een doener, een maker, een oplosser, een bedenker. Je nam niet alles zomaar aan, je verzette je er zelfs tegen als je iets niet logisch of rechtvaardig vond, of dacht dat het beter kon. Nog zoiets waar niet alle begeleiders van kinderen goed tegen kunnen: kritiek van een kleiner mens.

Sorry lief kind, namens alle volwassenen, die jou niet geloofden, niet vertrouwden, niet begrepen of je standjes gaven. Je was anders dan de rest, je paste niet in het keurslijf van de meute, dus propte men net zo lang aan je tot je er in paste, alhoewel dat was alsof je een vierkant in een cirkel propt; het kan er wel in, maar het past nog steeds niet.

Je deed alles andersom, ondersteboven, vroeger of later; maar dat maakte het allemaal nog steeds niet verkeerd.

P.S.: Wat was het fijn hè, die ene leraar die niet op je foeterde als je uit het raam keek, maar jou juist een “creatief kind” noemde.
Of die leerkracht die jouw talent zag en je stimuleerde om er meer mee te doen. Die mensen die wél zagen wat je kon, en je op jouw manier lieten leren. Waren er daar maar meer van geweest.

Liefs,

Chrisje

Advertentie

29 gedachten over “Sorry, lief kind. (Een brief voor alle onderwijzers, ouders en begeleiders van Nederland)”

 1. Tranen in mijn ogen iemand die het begrijpt en benoemd maar voor vele helaas te laat en daardoot beschadigd door de wereld.maar in mijn ge val wel mijn kinderen kunnen helpen en gelukkig heeft die wel op tijd de juiste leerkrachten gekregen waar ik ze nog dankbaar voor ben.
  Dankje voor het het mooie verhaal recht uit u hart
  Groetjes Monique

  Geliked door 1 persoon

 2. Een waar verhaal toen een waar verhaal nu en een waar verhaal voor in de toekomst
  Ik hoop echt dat dit wordt gelezen, herkend en bekend.
  Heel veel jonge en oudere personen worstelen hier nu dagelijks mee, er wordt gewoon niet geluisterd , echt geluisterd anders zou er meer bewustzijn voelbaar zijn maar dat is maar bij een enkeling te zien.
  Mooi omschreven Chrisje?

  Geliked door 1 persoon

 3. Wauw,
  Na een discussie met mijn dochtertje van 11 over huiswerk maken.
  Die nu huilend op de bank ligt.
  Ze slaapt nu zelfs.
  Deze text , die ik op fb las, direct naar de directie en docent van haar basisschool gestuurd.
  De druk is te hoog….
  Dank je wel …💋

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn meisje ten voeten uit. Zo was ik vroeger ook maar toen kon het nog allemaal en was er extra tijd voor kinderen zoals zij en ik.
  Mijn meisje gaat door school wel overgeplaatst gaat worden naar speciaal onderwijs daar ze niet mee kan komen met de meute inderdaad.
  hoop dat ze daar beter op haar plek zal zitten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vooral dicht bij je gevoel blijven en je kind laten merken dat het begrepen wordt. Dat is zo belangrijk voor je kind, weten dat je ouders je begrijpen en achter je staan ❤

   Like

 5. Herkenbaar! Mijn jongste dochter is ook een Pipi. Als moeder ben ik alleen maar bezig om mijn kind te beschermen tegen haar omgeving zodat ze zich kan ontwikkelen op haar eigen manier en niet in een sociaal aanvaardbaar hokje wordt geduwd.
  Ze is beweeglijk,creatief, intelligent met een sterk en zorgzaam karakter.
  Altijd wordt ze ondergewaardeerd,alleen de moeilijke kanten worden door haar omgeving uitgelicht. Als ouders proberen wij te zorgen dat ze haar zelfvertrouwen en eigenwaarde niet verliest door van haar te houden en positief te stimuleren.

  Geliked door 1 persoon

 6. Beste Chrisje,
  Jeetje wat ben ik geraakt door jouw woorden, jouw beschrijving. Het raakt tot diep in mijn wezen. In jouw verhaal zie ik mijn complete schoolcarrière voorbij komen. Daarnaast is er ook zoveel herkenning met betrekking tot onze 2 kinderen. Wat ben ik dankbaar dat ik mijn weg heb gevonden en dat ik samen met mijn man, hun vader, ze meer kan begeleiden, meer kan bieden en hoeft mijn verhaal niet hun verhaal te worden. Dank je wel voor het delen.
  Liefs ,
  Claire

  Geliked door 1 persoon

 7. Prachtig beschreven, ontroerend, zo herkenbaar, ook ik was/ben een Pipi kind, geleerd om te vechten, omdat je niet wordt begrepen. Bergen moeten verzetten en een lange reis naar zelfacceptatie moeten gaan. Gelukkig, begrijp ik mijzelf beter door mijn eigen kind en kan ik alle liefde en ondersteuning geven, die nodig is om je veilig en vertrouwd te voelen in en met jezelf, in een wereld/systeem die vooral volgzaamheid en ja-knikkers verlangt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.