Yogastress

Ik ging ooit eens op yoga. Heerlijk, even ontspannen. Hoe moeilijk kon het zijn? Toch?

Vrolijk liep ik het lokaal in en snoof ik de wierooklucht op. Ahhh, ik voel me acuut zen worden.

Ik pakte een matje, legde mijn handdoek er op en ging in kleermakerszit zitten. “Namasté.” zei de yoga juf. Ik keek om me heen wie zijn hand op zou steken, maar het bleek iemand te zijn die deze les niet gekomen was.

Namasté had gewoon ook moeten komen, dacht ik, want ik ben nu al ontspannen, en ik sloot mijn ogen weer.

De yogajuf zette een muziekje aan. Ik hoorde een dolfijnengeboorte, denk ik. En een walvis. Oeh, walvissen! Dat doet me aan vorige zomer denken, toen ik door die forse golf aanspoelde op het strand. Grappig was dat.

“Alle gedachten mogen er zijn,” zei de yogajuf. “Laat ze komen, bekijk ze even, en laat ze weer gaan.”

Wat heerlijk zeg, normaal laat ik gedachten alleen komen, en pieker ik er drie maanden over.

“Laat jezelf helemaal ontspannen, adem vanuit je buik. Wsshhhhhh…”

Dit is fijn zeg. Wsssshhh. Oh, dit doet me denken aan mijn bevalling. Toen moest ik ook zo ademen. Nu we het toch over ademen hebben: mijn buurvrouw lijkt daar weinig aan te doen. Sterker nog, ik hoor haar helemaal niet meer.

Voorzichtig doe ik één oog open en kijk naast me. Mijn buurvrouw ligt plat op haar rug en verroert zich niet.

Oh lieve help, zou ze niet meer ademen? Ze ademt echt niet meer! Wsshhhh! Ik laat elke gedachte komen, en gaan.

Komen, en gaan.

In tegenstelling tot haar ademhaling! Die komt niet meer. Heb ik weer natuurlijk! Zou de yogajuf het doorhebben?

Ik open mijn andere oog en kijk naar de yogajuf. Die zit volledig in trance met haar ogen dicht te chillen.

Zij wel. Hier ligt gewoon iemand die besloten heeft te stoppen met ademen, zou zij dit niet in de gaten moeten houden?

Maar als ik nu iets er van ga zeggen, dan verbreek ik ieders eh, derde chakra, of zonnevlecht. Wat als ze gewoon iemand is die genoeg heeft aan drie ademhalingen per dag? Bestaat zo iemand? Zou dat kunnen?

Nee, ontspan. Hou je kop, en ontspan, verdomme! Gewoon niet concentreren op haar, maar op jezelf, Chrisje. Focussss. Wssshhhhhh. Wssshhhhhh…. oh, dit gaat best aardig. Kijk mij eens ontspannen!

Jemig, zo ontspannen ben ik zelden geweest. Dit is uniek. Hier moet ik eigenlijk eens selfie van maken.. Oh nee. Wsssshh… wsshhhhh… wsshhhhhhalleluja mens, ádem! Laat je horen!

Ik kijk weer naast me. Nog steeds ligt de vrouw er verdacht roerloos bij.

Dit kan toch niet menselijk mogelijk zijn, zo lang in één houding liggen? Wat als er echt iets mis met haar is? Wat als ze echt niet meer ademt? Wat als ik het nu gewoon heel zachtjes ga zeggen tegen de yogajuf? Dan verstoor ik de wsssshhh van de rest tenminste niet.

Ik besluit soepel en geruisloos op te staan, en begin als een ninja op mijn tenen de tocht richting de yogajuf. Ik kijk om me heen en zie dat iedereen nog in diepe rust verkeert.

Zie je, ik kan dit heel subtiel. Ik kan dit – ik ben volkomen zen, ik voel mijn zonnevlecht bijna wapperen in de wind- waar blijft mijn voet nu achter steken? Waarom lig ik op de grond? En wat was in vredesnaam dat hels kabaal?

Vanaf de grond zie ik opeens allemaal geschrokken gezichten boven me. “Een een twee!” roep ik nog hard, net voordat ik registreer dat de ademloze vrouw me ook geschrokken bestudeert van boven af. “Zij ademde al een uur niet meer..” prevelde ik nog, maar mijn wijsvinger stond wat onnatuurlijk er bij, dus ik wees maar niet.

Ik sloot de deur van de yoga zaal zachtjes achter me.

Ja, het beviel best goed, voor een eerste keer. Morgen even de verzekeringsmaatschappij bellen om te kijken of ze ook stereo-installaties van yogajuffen vergoeden. En een free Willy CD.

Ik ben in elk geval toch wel ontspannen.

Wsshhh… ik ga dit thuis ook doen, mediteren. En zodra ik weer mag terugkomen van de yogajuf, ga ik zeker weer.

Eén gedachte over “Yogastress”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.