Ik zie ik zie wat jij niet ziet: over Hoogsensitieve mensen

Je kent het spelletje van vroeger wel: ik zie ik zie wat jij niet ziet. En het is…… blauw! Hoogsensitieve mensen (ook wel HSP’ers genoemd, omdat mensen lange woorden combinaties nu eenmaal graag afkorten) nemen gedetailleerder waar. Ze pikken details op die anderen met het blote oog niet zo snel zien. Deze details komen zonder filter binnen.

Een op de vier mensen is hoogsensitief. Er bestaan veel andere namen voor, maar het komt op hetzelfde neer: deze mensen zien wat anderen vaak niet zien.

En met zien bedoel ik niet altijd het soort zien dat je visueel doet: het is meer waarnemen: soms voel je het letterlijk in je lijf, soms proef je het, soms weet je het gewoon met elke vezel in je lichaam. Bijvoorbeeld: Iemand komt in je buurt en je weet acuut dat het niet goed gaat met diegene. Je weet bij andere mensen vaak ook al wat er aan scheelt, zelfs (lang) voordat diegene zelf er achter komt. Dit kan voor de hoogsensitieve persoon zelf heel naar zijn, maar ook voor de mensen er om heen. Want vaak zijn mensen er nog (lang) niet aan toe om te ontdekken wat jij in twee seconden al aanvoelde toen je hen zag.

Veel mensen weten van zichzelf niet eens dat ze hoogsensitief zijn, of weten het wel maar hebben nog niet geleerd hun grenzen te bewaken. Omdat je als je hoogsensitief bent zo gemakkelijk de energie (ook negatieve!) van anderen oppikt, kan dit veel stress veroorzaken.  Het is dan ook – zeker voor hoogsensitieve mensen – heel belangrijk om te leren hoe je omgaat met al die informatie die bij je binnenkomt – en wat je er aan kunt doen om het niet allemaal bij je binnen te laten komen.

Ben jij zelf hoogsensitief? Hoe heb jij geleerd hier mee om te gaan, of ben je nog zoekende? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!

Advertentie

2 gedachten over “Ik zie ik zie wat jij niet ziet: over Hoogsensitieve mensen”

 1. Het is soms lastig je af te sluiten van negatieve energie, zeker als je er niet op bedacht bent en het al heel dichtbij is.
  Zag laatst iemand lopen die nogal bekend is in onze omgeving en ik zei ineens: Die man is ziek. Laat nu een aantal dagen later een bericht uitkomen dat hij kanker had en niet meer lang te leven zou hebben..
  Ik laat die ‘gevoelens’, ‘ingevingen’ en ‘belevingen’ gewoon over mij heen komen, zou niet weten hoe er anders mee om te gaan..

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ken het gevoel van wat Melanie beschreef.
  Zelf zijn het bij mij vaak de negatieve dingen om me heen, waar ik veel moeite mee heb.
  Ziektes, plotseling overlijden van mensen die ik ken uit mijn omgeving, maar ook vaker erge dingen waar veel mensen bij betrokken zijn.
  Vaak “weet” je bepaalde dingen reeds van te voren voor ze überhaupt hebben plaats gevonden.
  Alleen is het probleem dat ik nooit precies weet waar dit gaat plaats vinden (met het erbij horende hoe en wat en wie !!!).
  Je voelt je dan erg onrustig van binnen, maar je kan niet aangeven waar het gevoel nu aan ligt of vandaan komt.
  Het frustreerd me en het maakt me vaak ook best wel “bang” omdat je in een bepaalde onzekerheid blijft zitten met je gevoelens.
  Als er dan een bepaalde ernstige gebeurtenis heeft plaats gevonden weet ik meteen waar mijn “onrustige en angstige” gevoelens vandaan kwamen.
  Ach ja, ik heb er mee leren leven, maar ik ervaar het zelf nou niet echt als prettig omdat het bij mij meestal negatieve belevingen zijn.

  CARPE DIEM.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.