Arme Pietertje: Intolerantie voor onopgevoede kinderen (en vooral hun ouders)

Lieve ouders. Het maakt me niet uit. Het maakt me echt niet uit of je kind Tommy Hilfiger kleding draagt, of Gaastra. Het maakt me niet uit of je kind knap is of een cool kapsel heeft. Kinderen zijn immers kinderen, en het maakt geen bal uit of ze de nieuwste mode dragen of een leuke jeans van de Zeeman.


Wat mij wél uitmaakt, is of je je kind opvoedt. Want dat heeft invloed op mijn kind, als het zich luid gillend en stompend een weg baant door de binnenspeeltuin, ondertussen onschuldige voorbijgangertjes neer maaiend. Het maakt me wel uit, als jouw kind de rest van de kinderen terroriseert. Want daar hebben andere kinderen last van. Waaronder de mijne. 

Ik weet het; kinderen testen je geduld als ouder. Kinderen kijken hoe ver ze kunnen gaan. Dat doen kinderen nou eenmaal. En ja, door te spelen leren ze voor zichzelf op komen, et cetera. 

Wat ik kwalijk vind, is als je niet eens op kijkt van je tablet, omdat “ons Pietertje dat niet zou doen”. Of als je de schuld geeft aan Pietertjes koemelk intolerantie. De rest van de kinderen hebben last van Pietertje intolerantie, maar dat lijkt je niet te deren, van achter je krant en je laptop of je tablet of je telefoon. De speeltuin is geen magische plek waar je als ouder heerlijk achterover kunt leuken om te verdwijnen in je eigen wereld; ook daar moet je je kind in de gaten houden. 

Er zijn steeds meer Pietertjes, want er zijn steeds meer ouders die de oogkleppen op hebben als het hun eigen kind betreft. En oh wee als Pietertje brullend de verkeerde neer maait, en een mooi iets genaamd het fenomeen “boontje komt om zijn loontje” tegen komt; dan zijn de ouders vaak opeens in alle staten. Tja, dan had je misschien eens iets meer tijd in Pietertjes gedrag moeten steken, in plaats van in je tablet. Pietertjes voeden zichzelf helaas niet op; dat doen onze kinderen ook niet. Pietertjes hebben geen behoefte aan een joviale beste vriend als ouder:  ze hebben behoefte aan duidelijkheid, consequenties en (liefdevol) ouderlijk gezag. 

Het trieste van alles is; als ouders die oogkleppen ophouden, worden die Pietertjes hele sneue volwassenen. Die telkens terug zullen blijven rennen naar hun ouders als iemand terug mept. Die niet leren sorry zeggen, die niet leren wat empathie is, en al helemaal niet leren dat je mensen met respect moet behandelen. Zielig hoor, die Pietertje. 

Advertentie

Eén gedachte over “Arme Pietertje: Intolerantie voor onopgevoede kinderen (en vooral hun ouders)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.