Nagels langs het schoolbord: Misofonie

Als je de titel van deze blog leest, en je hebt een hekel aan dat geluid, dan zit je dit waarschijnlijk al met overeind staande nekharen te lezen. Nagels langs het schoolbord; iedereen kan het zich nog wel herinneren van vroeger. Die goede oude tijd toen er nog geen smartboards waren maar alleen een zwart schoolbord en krijtjes. Het geluid was bijna ondraaglijk om aan te horen; nekharen gingen acuut overeind staan, je kreeg spontaan de neiging om weg te rennen. En als het te lang duurde, dan kreeg je de neiging om degene die het geluid maakt te slaan.

Dat gevoel hebben mensen met misofonie dagelijks. Maar niet alleen bij bovenstaand geluid; was dat maar waar.

Ze hebben het bij heel veel verschillende geluiden (ook wel triggers genoemd), variërend van iemand die zijn eten wat luidruchtig kauwt tot het tikken op een toetsenbord. Bij het horen van deze triggers is het voor de persoon met misofonie onmogelijk om dit geluid niet te horen; sterker nog, men hoort vanaf dat moment niets anders meer. Misofonie gaat ook wel verder dan wat lichte irritatie, volgens de website van de vereniging voor misofonie: “Misofonie is een hersenaandoening waarbij specifieke geluiden extreme gevoelens van woede, walging of haat opwekken. Het gaat veel verder dan ergernis of irritatie.”
angry woman
Waar het precies vandaan komt, daar zijn de geleerden nog niet helemaal achter. Men is er nog niet achter of het een psychiatrische of neurologische aandoening is. Maar dat het beperkend is om misofonie te hebben, dat is wel duidelijk; sommige mensen gaan de deur zelfs bijna niet meer uit.

Ben jij of ken jij iemand met misofonie? Op de website van de vereniging voor misofonie kun je testen of jij misofonie hebt. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.