Hoe leg ik het je uit?

Toen je nog nietsvermoedend in je wieg lag, wist ik het niet. Nu je al een heus schoolkind bent, weet ik het nog steeds niet. Sterker nog, ik weet het steeds minder. Ik kijk naar je onbevangenheid, je onschuld, en ik voel me haast schuldig. Schuldig voor de wereld waar ik je op gezet heb. Want wat voor wereld is dat nu geworden? Eentje waar oorlog woedt. Waar aanslagen aan de orde van de dag zijn. Een wereld waarin je neer geschoten kunt worden vanwege je geslacht, je huidskleur, je geaardheid, of simpelweg voor je merk schoenen. 

Ik kijk naar je en vraag me steeds weer af hoe ik het je uit moet leggen. Je krijgt steeds meer mee van de wereld om je heen. Dat mensen zinloos doodgaan, dat verdriet en leed bestaan. Het liefst zou ik je opsluiten in een glazen kooi, zodat je veilig blijft. Maar ik weet dat dat egoïstisch is. Ik weet dat ik je niet eeuwig kan beschermen. Het kwaad hoort al zo lang bij het leven. Ik kan je er niet voor behoeden. Wel kan ik je er voor waarschuwen. Maar of dat helpt?

Die onschuldige mensen in die nachtclub, die mooie lieve mensen die bruut werden vermoord vanwege hun geaardheid. Die hadden ook ouders. Ouders die net zo veel hielden van hun kind als ik van jou. Ouders die hun kind veel te vroeg moest  begraven. En waarom?

Toch wil ik je niet te veel waarschuwen. Want als ik je te veel waarschuw, boezem ik je juist die angst in waar zij op hopen. Gaat angst je leven regeren. 

En het leven is juist op zijn mooist, als je vrij bent van angst. Leeft zoals je dat wilt. Naar de bioscoop gaat als je daar zin in hebt. Naar school kunt gaan zonder een detector bij de ingang. Overal naar toe kunt vliegen, omdat de wereld ook zo veel mooie plekken heeft om te ontdekken. Zonder over je schouder te hoeven kijken. 

Een gedachte over “Hoe leg ik het je uit?

  1. Angst..een emotie die je moet verbannen. De wereld is gek geworden, mensen willen macht en doen er alles aan dit te krijgen. Het zijn de mensen als jij en ik, die nog gelovn in goedheid, puurheid en liefde.. dus laten we dat vooral onze kinderen meegeven! ❤

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.