Giel Beelen: Dikke vrouwen “hebben geen doorzettingsvermogen en zijn onverzorgd”

image
Giel Beelen in de sorry video (bron nu.nl)

Giel Beelen deed een paar niet zo slimme uitspraken in een interview met uitgerekend Vrouw. Zo zei hij bijvoorbeeld dat hij niet zou kunnen vallen op een echt dikke vrouw.

Maar dat is natuurlijk niet het probleem. Iedereen heeft immers zo zijn eigen voorkeur qua type persoon waar hij of zij op valt; niks mis mee als Giel op slanke dames valt.

Wat menig lezer wel in het verkeerde keelgat schoot, was de opmerking die daarop volgde. Namelijk dat dikke vrouwen geen doorzettingsvermogen hebben en zichzelf niet verzorgen.

En daar vliegt Nederlands bekendste radio DJ wel degelijk uit de bocht. Want in een adem zeggen dat dik meteen ook zwak en onverzorgd betekent, dat is natuurlijk een vooroordeel van jewelste.

Want weet je, Giel. Eten kan net zo zeer een verslaving zijn als roken, drinken of drugs gebruiken. Waar je jezelf mee troost, of je gevoelens mee weg drukt maakt in feite niet zo veel uit.
En weet je wat nog erger is, Giel? Een van de dingen waardoor vrouwen nog obsessiever met eten omgaan, zijn die oordelen van mensen. Uitspraken zoals de jouwe. Die het gevoel bevestigen dat je alleen echt meetelt als je slank bent. Dat je alleen voor vol *figuurlijk dan* wordt aangezien als je maatje 36 hebt.

Dat is – zoals je in je PR rectificatie excuus filmpje aangaf – natuurlijk een enorm vooroordeel. Er zijn hele mooie, verzorgde, dikke vrouwen die oersterk zijn.

Vaak moeten dikke vrouwen zelfs nog veel sterker zijn, doordat ze op moeten boksen tegen al die vooroordelen zoals jij ze hebt.
Vaak moeten ze nóg harder hun best doen om aangenomen te worden voor een baan, omdat men – net als jij – die slanke kandidaat direct associeert met sterker en verzorgder. Zelfs als die slanke kandidaat een minder goed CV heeft. Zelfs ondanks dat ze niet weten of die slanke kandidaat zich misschien wel elke avond steevast tien whiskey inschenkt.

Ik stel voor dat Giel als tegenprestatie voor deze uitspraken niet alleen een sorry-datwasnietzoslim-filmpje maakt, maar de daad bij het woord voegt en eens een paar dagen als dik persoon de wereld in stapt. Zelf ervaren hoe dat is.

Eens kijken of hij daarna nog zo makkelijk roept dat dikke mensen zwak zijn. Uitdaging? Ook meteen weer goed voor de luister- en kijkcijfers. Daar doen ze het misschien wel voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.