Zelfvertrouwen krijgen doe je zo!

Zelfvertrouwen opbouwen is niet zo moeilijk als je zou denken. Toegegeven, iedereen heeft onzekerheden. Ja, iedereen. Zelfs de meest zelf zekere personen die je kent zijn onzeker over iets aan zichzelf. Alleen dat al moet je enigszins gerust stellen: onzekerheden zijn menselijk.

Wil je je zelfvertrouwen toch een boost geven, probeer dan eens:

– vanaf nu jezelf niet meer af te kraken. En dan echt helemaal niet meer. Jezelf neerhalen is vanaf nu verboden! Dat spreek je met jezelf af. En nee, ook niet als “grapje”. Want als ervaringsdeskundige weet ik dat als mensen dan lachen om dat grapje dat je zelf maakte over je dikke kont, jij het toch ziet als bevestiging van je onzekerheid (“zie je wel, zij lachen er om, dus het is zo!”)

– bedenk elke dag iets wat je positief vindt aan jezelf. Dat mag uiterlijk zijn, maar ook innerlijk.

– schrijf deze positieve eigenschappen op in een schriftje. Altijd goed om terug te lezen op een slechte dag. Je zult je verbazen over hoe veel dingen heel positief zijn aan jou!

– vraag je omgeving om positieve feedback. En nee, dat is niet hetzelfde als bedelen om complimentjes. Je echte vrienden (of partner, familie, kinderen) zullen je graag vertellen wat zij zo bijzonder of mooi aan jou vinden.
Schrijf ook die feedback die je krijgt op in je schriftje.

– stop met vergelijken. Of probeer het althans flink af te bouwen. Die super slanke vrouw is misschien wel jaloers op jouw decolleté. Vergelijken is menselijk, maar word jezelf bewust van hoe vaak je het doet en of het wel zo realistisch is.

– schrijf eens je nadelen (volgens jou!) op en check deze met je partner of vriendin. Klopt het echt, of zit het tussen je oren? Wat vinden zij?

– bedenk jezelf hoe kritisch je kijkt naar bijvoorbeeld je vriendinnen. Ben je naar hen toe net zo streng als naar jezelf? Vast niet. Probeer jezelf eens te bekijken zoals je je vriendinnen bekijkt. Het vergt even wat moeite, maar het is het wel waard.

Succes!

Advertentie

Eén gedachte over “Zelfvertrouwen krijgen doe je zo!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.