Moeder (31) met borstkanker waarschuwt vrouwen: “Doe regelmatig zelfonderzoek!” (anonieme gastblog)

Dit keer een bijzondere gastblog, door een anonieme moeder met borstkanker.

“Mijn dochtertje is zestien maanden oud. Twee weken geleden waren we op een zondag samen aan het douchen, toen ik een knobbel in mijn borst voelde. Volgende dag dokter gebeld. Hij kon niet zeggen wat het was.. ik werd doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een echo en mammografie.
Ik kon op vrijdag terecht. Ik dacht dat worden 4 lange dagen, zo ongeduldig als ik ben heb ik andere ziekenhuizen gebeld en kon ik de dag er na, op dinsdag, al terecht. Mammografie gehad. Dat is gewoon mishandeling van je borsten, en erna de echo. Toen de echo genomen werd zei de radioloog: we zien wat je voelt dus we nemen gelijk een biopt. Een biopt wordt gedaan onder verdoving, dan halen ze een stuk weefsel door middel van een holle naald uit de knobbel. Ik voelde er niets van. En toen zeiden ze dat ik op maandag terug moest komen voor de uitslag. Dus niet van “oh het kan een cyste zijn” of “we zien toch iets kwaadaardigs..” Nee, helemaal niets… Dus daar kon ik helemaal niets mee natuurlijk. Dit was een hele lange week.. Veel zitten googlen (moet ik niet doen maar volgens mij doet iedereen dit) zitten stressen, slecht geslapen, veel geknuffeld met mijn dochter. Die zondag had ik besloten dat het een bindweefselknobbel was, het voelde precies zo zoals ze het omschreven, en komt heel vaak voor bij vrouwen van mijn leeftijd. Zondagnacht super goed geslapen. Maandag ging mijn moeder mee voor de uitslag. De arts kwam supervrolijk binnen dus ik dacht dat zit goed. “Mevrouw, we hebben kwaadaardige cellen gevonden.” Slik! Dit kan niet waar zijn.. terwijl de tranen over mijn wangen rolden luisterde ik naar de woorden chemo en operatie.. een kwartier later stonden we buiten. Ik belde mijn vriend, mijn baas. Ik appte iedereen die met mij samen in spanning zat te wachten op het nieuws en iedereen was er stil van. Die donderdag had ik een vervolgafspraak en ik moet nu een half jaar aan de chemo, mag een pruik uitzoeken en erna hopelijk een borstbesparende operatie. Ze gaan uitzoeken of ik gendrager ben, dan gaat alles eraf en kan mijn dochter ook gendrager zijn. Nog een kind krijgen zit er niet meer in; ik krijg 5 jaar lang hormoonpillen en dan is zwanger worden niet verstandig. Deze hele week krijg ik scans en volgende week vrijdag krijg ik te horen of er uitzaaiingen zijn, dat wordt de spannendste dag van mijn leven. Zolang die er niet zijn kan ik alles aan! Wat ik hier kwijt wil, is dat dit niet vaak voorkomt bij een vrouw van mijn leeftijd, maar het komt helaas wel voor.

Ik heb het per ongeluk ontdekt, deed nooit zelfonderzoek maar ik raad het iedereen ten zeerste aan en als je iets ontdekt om heel snel actie te ondernemen. Op een jonge leeftijd groeien tumors sneller.

Ik ga vechten, voor mijn dochter vooral, ik wil haar zien opgroeien en daar zal ik alles voor doen!

M.

Een gedachte over “Moeder (31) met borstkanker waarschuwt vrouwen: “Doe regelmatig zelfonderzoek!” (anonieme gastblog)

  1. Borstkanker heeft niets met Leeftijd te maken. Een vriendin van mij was 23 jaar en zwanger toen Borstkanker door haarzelf gevoeld werd, een andere vriendin was net 45. En nog een andere kennis was 33. Laat je nooit wat wijs maken, laat je nergens wegsturen. Als je iets ontdekt. Eis onderzoek en een mammografie. Jij kent je eigen lichaam het beste. Kanker selecteert niet op leeftijd. Dat doet de maatschappij. Van jij bent nog zoooo jong het zal niets ernstigs zijn. Babies krijgen ook kanker of worden ermee geboren. Kom op voor jezelf.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.