Vaccineren kinderen: wel of niet?

hand, young, babyIn Nederland hebben we het Rijksvaccinatieprogramma, waardoor alle kinderen kunnen worden ingeënt tegen besmettelijke en gevaarlijke infectieziektes zoals de bof, mazelen (kan leiden tot longontsteking en hersenvliesontsteking), difterie, kinkhoest, polio en rode hond (kan bij zwangere vrouwen leiden tot miskraam, vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen van de baby).

Sinds de introductie van deze vaccinaties is de kindersterfte in West Europa drastisch gedaald. Toch zijn er ook nog steeds ouders die er  – ondanks de risico’s – voor kiezen hun kind niet te laten vaccineren, wegens religieuze redenen of uit angst voor het effect van de vaccinaties op de gezondheid van hun kind.

Hoe meer ouders echter weigeren hun kind te laten vaccineren, des te groter is de kans dat deze gevaarlijke infectieziektes weer de kop op gaan steken. Door je kind te laten vaccineren bescherm je dus niet alleen je eigen kind, maar ook de gehele bevolkingsgezondheid.

Op internet gaan er veel verhalen rond dat kinderen autisme zouden kunnen ontwikkelen door vaccinaties. De arts die dit beweerde is echter inmiddels uit functie gezet omdat hij fraudeerde en omdat zijn onderzoeksresultaten niet kloppend bleken te zijn. Het onderzoek waar hij aan werkte werd later om die redenen ingetrokken.

Op de website van het RIVM vind je een video waarin antwoord wordt gegeven op de meest gestelde vragen die ouders hebben over de vaccinaties.

Hoe heb jij de afweging gemaakt?
Heb jij je kind laten vaccineren of niet?

Advertentie

6 gedachten over “Vaccineren kinderen: wel of niet?”

 1. Wij vaccineren niet. Net gisteren weer een blog erover geschreven. Hier gezonde kinderen en dit willen wij erg graag zo houden. Oudste heeft klachten na vaccinaties dus daarom laten wij ze niet meer prikken.

  Like

 2. Daarbij RIVM geloof ik niet meer. Meerdere malen telefonisch contact een geen duidelijke antwoorden op mijn vragen. Lijken zelf niet goed te weten wat ze nu wel een niet mogen zeggen

  Like

 3. De laatste vaccinatie die tegen baarmoederhalskanker heb ik mijn dochter niet gegeven.
  Nadat ik een hoofd afdeling oncologie umc had gesproken heb ik besloten mij dochter niet tegen baarmoederhalskanker in te laten enten aangezien kanker niet tegen enting bestand is. Later heb ik God bedankt dat ik die keuze gemaakt heb. Want het blijkt veel klachten en zelfs dood met zich mee gebracht te hebben. Maar ach het zijn onze vrouwen maar. Bijna een volledige generatie. Nee ik doe niet meer mee met die onzin die mannen voor ons verzinnen ik bepaal zelf wel wat goed voor onze is

  Like

 4. Wij hebben onze dochter WEL laten vaccineren. Omdat de nadelen niet op wegen tegen de voordelen en daarbij als je jouw kind de wereld in stuurt ben je het ook verplicht naar de volksgezondheid toe. Onze dochter is zelden tot nooit ziek op een verkoudheidje af en toe na. Ik persoonlijk vindt dat als een kind niet is ingeënt het ook niet toegelaten mag worden op een PSZ of basisschool. Voor de veiligheid van de andere kinderen te waarborgen.

  Like

  1. Nee, wij vaccineren ook niet (meer). Onze kinderen mogen Vaccinvrij opgroeien.
   Ben wel benieuwd naar de mening van desiree omdat zij schreef:
   “Ik persoonlijk vindt dat als een kind niet is ingeënt het ook niet toegelaten mag worden op een PSZ of basisschool”.

   Welke vaccins moet een kind volgens jou krijgen voordat het op de basis school of PSZ mag worden toegelaten?
   Alle vaccins die op dat moment in het Rijks vaccinatie programma zijn opgenomen?
   Zijn kinderen voor wat jou betreft straks ook niet meer welkom op school/PSZ als zij niet tegen waterpokken en jaarlijkse griep prik zijn gevaccineerd?

   Heb je hier over nagedacht voor je je uitspraak over niet ingeënte kinderen niet toelaten tot school/peuterspeelzaal deed?

   Welke vaccins vind jij dat verplicht zouden moeten worden en welke vaccins vind je niet nodig om toegelaten te worden op een school/PSZ?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.