Welkom in Limburg, Nederland!

Met het glazen huis in het mooie Heerlen is het dan weer zover: Nederland komt naar Limburg. En Limburg is natuurlijk fantastisch; dat weet iedereen die er woont.

Ja, we spreken dialect. Daar wordt nogal eens lacherig over gedaan. Maar hoe veel grapjes er ook over gemaakt worden en hoe neerbuigend er zelfs over gedaan wordt soms: wij Limburgers zijn er trots op. Trots op onze zachte G, trots op ons dialect.

Een dialect is overigens, behalve onze trots, ook echt heel handig om te hebben. Wij hoeven maar ergens boven de rivieren op vakantie gaan, en we spreken al een geheimtaal die niemand begrijpt.
“Huh?” zie je andere mensen dan denken, “..zijn het nou Belgen, Duitsers of Fransen?”.
Wij Limburgers lachen dan heimelijk, met een zachte G natuurlijk.

Zelfs onderling kunnen mensen elkaar soms niet verstaan in Limburg. Zelf heb ik een Maastrichtse vader en een moeder uit Meerssen, en ben ik zelf opgevoed in Elsloo. Dan heb je dus al drie dialecten door elkaar.

Het dialect van Maastricht is volkomen anders dan dat van Kerkrade, bijvoorbeeld. Zo had ik ooit een collega uit Kerkrade. Een hele lieve meid, ik kon het echt goed met haar vinden. Ik verstond echter pas na twee jaar samenwerken wat ze nou eigenlijk allemaal zei. Maar gelachen, dat hebben we!

Dus kom allemaal gezellig naar Heerlen, geniet van onze mooie provincie en luister eens goed of je ons kunt verstaan. We hebben namelijk – behalve een zachte G – ook een voorliefde voor het bourgondisch leven, gastvrijheid, het beste bier en een bruisend cultureel leven. En als je dan toch hier bent, doe dan meteen ook een donatie voor Serious Request!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.