Als je het de bakker niet zou vragen, waarom dan wel aan de freelancer, fotograaf of schrijfster?

Als schrijfster – met een aantal zelfstandigen in mijn naaste omgeving – heb ik al veel domme, mind blowing en zelfs ronduit onbeschofte vragen gekregen:

Als je (gratis!) een artikel voor ons schrijft, zullen we je aanraden bij anderen!

…en daarbij vermelden dat ik goede gratis stukken schrijf, zeker?

Als je voor ons een aantal (!) columns gratis schrijft, is dat heel goed voor je netwerk. En als deze (gratis!) opdracht goed bevalt, volgen er in de toekomst wellicht zelfs betaalde opdrachten!

Tegen de bakker: als je me nu vier gratis broden geeft, kom ik morgen misschien wel een brood kopen!

We hebben per ongeluk je artikel gestolen en daar tienduizenden hits en dus advertentie opbrengsten mee gegenereerd voor onze website. Maar we wisten echt niet dat dat niet de bedoeling was!
Auteursrecht… verdiep je er eens in en ga snel iemand anders iets wijsmaken!)

Je mag je website komen promoten op onze beurs, we zien je zelfs wel als spreker want die kunnen we ook nog gebruiken! Oh, we hebben alleen geen budget en je krijgt ook geen reiskostenvergoeding om het hele land door te reizen. Maar je kunt je wel goed profileren, joe!

Thanks, but no thanks.

Kun je even een blog voor me schrijven? Ik kan het ook wel zelf, maar jij kunt dat veel sneller.

*** ramt hoofd veelvuldig tegen de muur ***

Het is tegenwoordig schijnbaar heel normaal om schaamteloos te vragen of je dingen gratis of goedkoper kunt krijgen, puur omdat je niet inziet dat er een vakmens tegenover je staat.

Iemand die jaren ervaring heeft opgedaan, energie er in heeft gestoken en er in heeft moeten investeren. Even nadenken voordat je het normaal vindt om iets voor niks te krijgen is niet alleen fatsoenlijker, het gaat ook het kapotmaken van de complete markt tegen.

Voor niets gaat de zon op!

Chrisje

Advertentie

15 gedachten over “Als je het de bakker niet zou vragen, waarom dan wel aan de freelancer, fotograaf of schrijfster?”

 1. Herkenbaar. Ook als ambulant hulpverlener en therapeut krijg ik heel vaak dit soort vragen. De brutaalste was die van (toevallig?) een bakkersvrouw: Haar dochter zat bij mijn oudste zoon op school. Zij vroeg of ik haar kon helpen met het aanvragen van een PGB voor haar kind. Toen ik aangaf wat mijn tarieven waren vroeg ze of we dat niet even als ‘moeders onder elkaar’ konden regelen. Mijn reactie was of ik dan ook als ‘moeders onder elkaar’ de komende tijd gratis brood in hun bakkerij kon komen halen. Ze keek me toen héél raar aan!

  Geliked door 1 persoon

 2. Nog zo’n leuke: ‘we betalen je voor je foto’s binnen 30 dagen na verschijnen van het magazine (kwartaaluitgave en soms zelfs maar per half jaar). Yeah right. Alsof je bij de bakker ook pas na een kwartaal+30 dagen betaalt..

  Like

  1. Het niet meteen betalen is volgens mij toch een standaard binnen de branche… Bij mij en collega’s geldt een termijn van 90 dagen (hoewel 30 een redelijkere termijn is)

   Like

 3. Sorry, het is wel een beetje appels met peren vergelijken. Verder ben ik het er wel mee eens, dat “eventjes” een dienst voor niks, gewoonweg uitbuiten is.Ik ken dat ook: ik weet veel van computers en ik help (tegen een kleine vergoeding). Als je bedenkt hoeveel je een bedrijf moet betalen en sommige mensen nog pingelen over mijn gevraagde vergoeding van omgerekend 8 Euro per uur…. Normaal betaal je al het tienvoudige!

  Like

  1. Ik sluit me helemaal aan bij traveljack2013. Ik ben zelf een systeem/netwerkbeheerder, heb ontzettend veel betaald voor mijn opleiding. Dan help je een kennis van een kennis, netwerkje rechttrekken, computer opnieuw installeren, mensen bijscholen, hier en daar nog een “Ohja, dit werkt ook niet goed” en dan vanalles naar je hoofd krijgen als je 8 uur later 30 euro vraagt, want “Sjakie om de hoek vraagt er 10 euro voor”.

   Like

  2. Van €8,00 per uur kan niemand leven. Dus ik neem aan dat je dat naast je baan of uitkering zwart erbij doet. Als bovenstaande suggestie klopt, dan moet je jezelf schamen om op dit artikel te reageren

   Like

   1. wat een aanname dus als iemand een laag uurloon vraagt is hij diract een zwartwerker. is dat niet wat kort door de bocht????

    Like

 4. Helemaal eens met het scherp stellen, dat diensten beloond mogen worden naar rato. Artikel is wel erg eenzijdig naar mijn mening. Toen mijn vrouw en ik gingen trouwen zijn wij ook bij verschillende fotografen geweest voor een fotoreportage en die gingen een stapje verder dan dit.

  Een betaling voor de dienst met alle bijkomstigheden vind ik heel normaal. Ook de uren die worden gemaakt voor het bewerken van foto’s mogen worden meegenomen. Maar daarna moesten we ook nog rekening houden met een betaling voor de gemaakte foto’s. Dit in verband met rechten of iets dergelijks.
  Om het heel kort en duidelijk uit te leggen met de gebruikte metafoor: De bakker inhuren voor een bepaald bedrag om koekjes te komen bakken en vervolgens ook nog eens per afgenomen koekje te moeten betalen….Ik kreeg in ieder geval een heel onbehaaglijk gevoel van.

  Like

 5. Ik zal maar zwijgen over de hoeveelheid aanvragen van bloggers, freelancers en fotografen die mij om een gratis hotel overnachting vragen in ruil voor “gratis expositie” op hun blog, krantenartikel en/of portfolio. Alsof een lege kamer geen geld kost. Iedereen maakt zich schuldig hierover Chrisje, echt iedereen!

  Zalig feestdagen gewenst van een hotelmanager.

  Geliked door 1 persoon

 6. Alles voor niets, of zo min mogelijk, is het credo tegenwoordig.
  Mijn man is schrijver/vertaler en ik ben honden gedragskundige. Beide kennen we het maar al te goed. Vaak komt het in de eerste zin al aan de orde… “mijn hond heeft dit of dat probleem, kun je dat even oplossen….. “. Oh duurt dat meer dan drie kwartier? De grootverdiener met de witte tanden op tv Jan het wel binnen een uurtje hoor! 😦

  Like

 7. Tsja, klopt. Iedereen praat toch voor eigen parochie. We voelen ons zelf vaak snel benadeeld, maar benadelen we zelf een ander nooit?

  Like

 8. Mooi he? Komt enerzijds door de branche (want iets met vormgeven en taal is geen ‘echt’ werk) en anderzijds door de freelancerstatus. Als iemand zijn eigen werkregels mag bepalen, wekt dat bij mensen op de een of andere manier de indruk dat er DUS over alles te onderhandelen valt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.