Waarom je WEL vaarwel mag zeggen tegen energie zuigende mensen

Iedereen kent wel zo iemand: een energie zuigend persoon. Je weet wel, zo iemand die altijd iets heeft, altijd zichzelf het aller zieligst vindt, of die permanent in de slachtofferrol is gekropen.

Energie zuigende mensen zijn de meest vermoeiende mensen. In het begin denk je nog; ach gossie, het zit hem of haar echt niet mee, ik geef mijn steun. Maar al snel word je meegezogen in de ellende van hun “poor me” houding en merk je dat je helemaal leeg en uitgeput terug komt van wat een gezellig middagje thee drinken moest zijn.

Het is oké om afscheid te nemen van zulke mensen. Allereerst is het leven te kort om een dood paard te trekken. Want meestal gaat er zo veel energie zitten in zo’n energiezuiger, dat je te weinig tijd en energie overhoudt voor de leuke, geven-en-nemen-vrienden in je leven die wél weten hoe een gelijkwaardige vriendschap werkt.

Daarbij help je zo’n persoon met al jouw goedbedoelde hulp helemaal niet. Sterker nog; door elke keer klaar te staan om de stukjes weer aan elkaar te plakken, bevestig je hun afhankelijkheid en slachtofferrol alleen maar.

Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven; zij voor hun leven. Niet jij, niet iemand anders: zij zelf. Hard? Ja. Eerlijk? Ja! Er is niets mis met iemand steunen in moeilijke tijden (ook dat is vriendschap!), maar als het altijd van een (jouw!)  kant af moet komen, is er iets mis. Je hebt dan in feite drie keuzes:

1. Je blijft steunen en begrip tonen tot je een ons weegt. Of totdat jou iets overkomt, en je er achter komt hoe weinig je er voor terug krijgt. Of totdat je gewoon geen energie meer over hebt. Vermoeiend!

2. Je gaat het gesprek aan en geeft aan dat het je vermoeit. Blijf bij jezelf, bij je eigen gevoel, en laat je vooral niet mee sleuren in hun “poor me” tirade. Die volgt namelijk onvermijdelijk als je pijnlijk zichtbaar maakt waar de schoen knelt.

3. Verbreek de relatie / vriendschap. Vriendschappen komen en gaan; en dat is oké. Sommige vriendschappen heb je voor het leven, sommige niet. Dat mag ook gewoon!

Het leven is te kort om het voor iedereen perfect te doen. Energiezuigers zijn vaak geen verkeerde mensen; ze hebben zich alleen een verkeerde levenshouding aangemeten. Het is echter niet jouw taak om dat probleem op te lossen! 🙂

Advertentie

2 gedachten over “Waarom je WEL vaarwel mag zeggen tegen energie zuigende mensen”

 1. Er zijn wel degelijk mensen waarbij in hun leven werkelijk alles fout kan gaan wat je maar kunt bedenken. En ook al willen deze mensen nog zo graag zelf hun problemen oplossen meestal hebben deze mensen toch echt wel de nodige steun/hulp nodig om zijn/haar leven weer op de rails te krijgen.
  In heel veel situaties is dat geen “appeltje eitje” en is er vaak een langere periode van intensieve hulp en of begeleiding nodig om ten minste een menswaardig bestaan te kunnen leiden.

  En als je toevallig bevriend bent met iemand zoals ik het hierboven heb beschreven dan is zo’n vriendschap inderdaad vaak verre van gezellig en gemakkelijk.
  Maar dat neemt niet weg dat deze mensen net zo graag gezelligheid / plezier willen beleven net als ieder ander

  En geloof me of niet ook deze mensen weten wel degelijk hoe een “gelijkwaardige vriendschap” eruit ziet maar ze zijn amper in staat om zelf te (over)leven laat staan dat ze in staat zijn om daarnaast precies dat te geven wat jij hen denkt te geven.

  Sterker nog terwijl deze mensen zelf vanuit hun tenen proberen te overleven voelen ze zich zwaar verrot omdat ze hun familie en of vrienden niet datgene kunnen bieden zoals ze dat graag zouden willen.

  Ik vind het eerlijk gezegd nogal weerzinwekkend om te lezen dat jij vind dat je de vriendschap met iemand maar moet verbreken omdat het energie zuigende en vermoeiende mensen zijn.
  En dat je zo goed denkt te weten wat deze mensen nodig hebben.

  Bij deze zou ik je willen herinneren aan je eigen woorden, blijf bij jezelf.

  Laat het verlenen van hulp over aan de mensen die daarvoor zijn opgeleid.

  Ik gun het niemand om op de afgrond te staan waarbij je dag in dag uit keihard knokt voor een menswaardig bestaan.

  Ik hoop ook voor jou dat je nooit in zo’n situatie beland waarbij je zo aan de grond zit dat je niet meer weet hoe je moet overleven en dat je vervolgens door al je vrienden en familie in de steek word gelaten.

  Like

 2. Ik vind dit ook een heel onaardige column. Hoezo de verkeerde levenshouding aangemeten bv na een jeugd vol mishandeling of lijdend onder zware depressies? Natuurlijk, een slachtofferrol is nooit goed maar er is wel degelijk erg veel verschil in hoeveel geluk mensen in het leven hebben en zomaar praten van “de verkeerde levenshouding” aanmeten is oneerlijk en te kort door de bocht. Uiteraard kun je best de vriendschap verbreken – dat staat altijd een ieder vrij en het is voor een ander die echt in problemen zit ook niet prettig om een vriend(in) te hebben die in termen denkt als ‘de verkeerde levenshouding”. Go ahead, maar doe niet alsof het de schuld is van de ander omdat die een “verkeerde levenshouding” heeft aangemeten. Zeg dan eerlijk dat jij door je geduld heen bent en dat je liever met probleemloze mensen omgaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.