Lief kind…

Lief kind van me,

Al vanaf de seconde dat je geboren werd, heb ik mezelf een doel gesteld: jou begeleiden en helpen om gezond en gelukkig op te groeien.

Ik zal naast je lopen op de dagen dat je blij bent, maar ook als je verdriet hebt.
Ik zal je hand vast houden als je pijn hebt, maar ik zal je ook even los laten, als dat nodig is voor jou om iets te leren.

Toen je pas een paar dagen oud was lag je op een avond op mijn buik. Ik keek naar je en kon het maar niet bevatten: had ik jou gemaakt? Ik keek naar je vingers en teentjes en rook je baby geur. Ja, je bent er, en ik zal alles doen om je een zo mooi mogelijk leven te bieden.

Zo vaak hoor en zie je, ver weg en dicht bij, het grote, alles verterende verdriet van moeders die geen kind kunnen krijgen, moeders die hun kind verliezen. Het grijpt me naar de keel, omdat me dat het ergste lijkt wat je kan gebeuren. Ik zie de gebroken stukken hart op de grond liggen, samen met de vervlogen hoop en de stille, uitgeputte tranen.

Dus maak ik stil een wens. Ik brand een kaars voor de moeders die zich een weg moeten banen door die eenzame, wanhopige gevoelens, en hoop met hen dat zij hun wens zullen zien uitkomen.

Lief kind, ik hoop je ook te kunnen leren om compassie te hebben met de mensen om je heen – ver weg en dichtbij. Ik hoop je te leren je eigen mening te vormen, wat iedereen anders om je heen ook zegt. Ik hoop je te laten zien, dat eerlijkheid en empathie ontzettend belangrijk zijn, juist in deze verhardende samenleving.

Ik hoop je ook te leren dat je gevoelens mogen bestaan en mee tellen, wat die ook zijn. Dat je fouten mag maken, omdat je daar meer van leert dan van perfecte dingen. Ik hoop dat ik je kan leren dat er geen verschil bestaat tussen arme en rijke mensen, gekleurd of blank, hetero, homo of transgender. Ik hoop dat je mensen zult beoordelen op basis van hun karakter, in plaats van hun uiterlijk.

Of het allemaal gaat lukken wat ik hoop voor jou, dat weet ik niet. Ik ben ook maar een mens, en zeker niet perfect. Maar mijn best doen, zal ik zeker.

Mama.

Advertentie

Eén gedachte over “Lief kind…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.