Het verschil tussen ons en de vluchtelingen

De meeste mensen bezitten wel wat inlevingsvermogen. Met deze blog doe ik een beroep op het jouwe. Zit je er klaar voor? Ja? Komt ie.

Stel je jezelf even voor. Dat is een makkelijk begin.
Denk aan je huis, je geliefden, je partner en / of kinderen. Denk aan je ouders, broers of zussen. Denk ze allemaal bij elkaar in je woonkamer. Denk er je kat bij, of je hond. Of je cavia. En al je favoriete spullen er bij. Je telefoon, je televisie… Al je meest kostbare foto’s en herinneringen. Je knuffels van vroeger. De urn met as van je overleden dierbare. Je muziek verzameling. Prop het maar allemaal samen in die kamer. En nu we toch bezig zijn, gooi er nog wat van je favoriete vrienden en collega’s bij.

Gezellig hè? Knus ook. Alles waar je van houdt, in één kamer. Wat een boel liefde!

Dan gaat het licht uit. Jullie kijken elkaar aan. Er komt een onheilspellend geluid van buiten.
In de verte horen jullie geschreeuw. Het komt dichterbij.
Er valt een bom op je huis.
Paniek in de ogen van je geliefden. Je huis begint uit elkaar te vallen. Overal is rook, bloed, geschreeuw en gehuil. De helft van je geliefden is dood of gewond.

Volslagen in paniek, je hele leven ligt onder het puin. Terwijl je je een weg naar buiten baant, probeer je te redden wie nog te redden valt. Je denkt, dit kan niet, dit is een nachtmerrie.
Buiten is het nog erger dan binnen. Totale chaos en wanorde. Blinde paniek. Iedereen huilt, schreeuwt, roept om hulp of kijkt apathisch voor zich uit; in shock.

Kun je je er iets bij voorstellen?
Ja?
Of niet?

De mensen die vluchten uit een oorlogsgebied wel. Die hebben deze nachtmerrie doorleefd. Die zijn op de vlucht, met de geliefden die ze nog over hebben. Wat zij hebben meegemaakt, kunnen wij ons met de beste wil van de wereld niet voorstellen.

En daarom wijk ik nu voor een keer af van mijn regel. De regel dat ik blogs niet politiek maak.
Omdat ik zo veel harteloze hatelijkheden lees op social media. Mensen die roepen, dat “ze” maar moeten verzuipen. Wat je ook denkt dat er mis is met de politiek, je laat je medemens toch niet liever verzuipen? Mensen van vlees en bloed? Mensen zoals jij en ik, met het enige verschil dat zij niet veilig zijn en wij wel?

Ik kan nog wel even doorgaan, maar je begrijpt hopelijk wel wat ik bedoel. Verdrietig vind ik het.

Advertentie

4 gedachten over “Het verschil tussen ons en de vluchtelingen”

 1. “Dan kom je in een land waar je hartelijk word opgevangen door lieve mensen. Je bent getraumatiseerd, maar je hebt rust. Er komt een ambtenaar die van alles voor je gaat regelen. Een klein weekgeld, hij gaat opzoek naar een vaste verblijfplaats. Je kinderen kunnen naar school en krijgen speelgoed. Je wordt gevoed en krijgt goeie zorg op medisch gebied.

  En dan zie je dat mensen die dat allemaal opbrengen in daad, in kracht en financiën, het veel beter dan jij. Ze werken er hard voor, maar jij wil dat ook, dus wil je ook een groter huis, beter eten, betere zorg, betere kleding. Die oorlog? Ach die is lekker in het thuisland waar die arme sloebers achter moesten blijven want die hadden geen geld. Wel raar dat ze in dit land niet vijf keer naar het oosten buigen, dat moet anders, dus gaan we daar voor strijden, tijd genoeg, want geen werk.”

  Ik stop met typen anders krijg ik tranen in mijn ogen.

  Like

 2. Ik kan het me inderdaad voorstellen.. en als het zo door gaat zal dat vanzelf eens werkelijkheid gaan worden..
  Hoe erg ook.. Zo los je het probleem niet op en natuurlijk moet je je medemens niet verzuipen of wat dan ook..
  Ik vind het persoonlijk alleen heel apart dat grotendeels alleen de positieve dingen in de media komen en de negatieve dingen weg gelaten worden..
  Ons land.. en daarmee heel Europa gaat naar de kloten..
  Turkey krijgt bakken met geld om deze beste mensen op te vangen.. die al die allende hebben moeten meemaken.. maar die mensen kiezen er zelf toch voor om Door te reizen.. Ze hopen op meer.. krijgen minder.. worden boos omdat ze niet genoeg weekgeld krijgen.
  Ik denk persoonlijk als je dan echt uit zo een allende bent gevlucht.. je dankbaar bent dat je veilig bent.. eten heb en een dak boven je hoofd..

  Maar goed dat maakt het niet minder erg voor de mensen die het daadwerkelijk hebben mee gemaakt.
  Maar mensen blijf ajb wel realisaties..

  Voordat wat je net vroeg ons voor te stellen werkelijkheid word.

  Like

 3. Er zijn twee problemen ontstaan!!! Velen 90% van het Nederlands volk,wil echte vluchtelingen wel helpen!! Maar niet de gelukszoekers en uit onderzoek blijkt dat merendeels gelukszoekers zijn die naar ons komen… Gezien de armoede, die hier heerst in Nederland kunnen de mensen ( Nederlands volk ) het moeilijk verkroppen dat de gelukszoekers wel financieel geholpen worden,met huisvesting , inrichting huis,gratis zorg enz en het eigen volk word aan hun lot overgelaten!!! Er zit een kern van waarheid in….. Het tweede probleem is het geloof van de vluchtelingen… Hun geloof,hun cultuur heeft velen vraagtekens!!! Ze leven nog in de middeleeuwen,durven niet af te wijken van het geloof of te relativeren en ruimer te denken!!! Ze hebben moeite met aanpassen,de vrouw is niet gelijk.. Homosexualitiet word niet goedgekeurd ze trouwen met kinderen ( ziek gewoon ) trouwen met familieleden worden uitgehuwelijkt. Ik vind dit allemaal ziekelijk. Ze komen naar ons land en proberen de christen te dwingen om 5 keer te bidden,ze laten ons niet in onze eigen waarden!! Ze gaan zich niet aanpassen en diegene die denken dat ze dat wel gaan doen,hebben het goed mis,hun gaan ons straks de wetten en de regels wel even uitleggen…diegene die in het land blijven en hun kinderen hier groot brengen in wat voor ellende komen deze kinderen… Deze kinderen komen in twee verschillende culturen terecht,deze kinderen komen in gevecht met hun zelf met hun ouders,vooral de meisjes krijgen het hier zwaar!!! Of denk je dat ze hun partner zelf mogen uitkiezen.. Echt niet!!! Dit stoort het Nederlands volk… Dat is de rede waarom velen deze mensen niet willen opvangen… Als de arme kindjes uit Afrika kwamen,hoorde je bijna niemand klagen!!! Laat de vrouwen en kinderen maar komen en stuur de mannen terug,zodat ze voor hun eigen land gaan vechten!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.