OUDERS, leg jullie telefoons eens wat vaker weg…

Leg die telefoon eens wat vaker weg... (bron foto: Pexels.com
Leg die telefoon eens wat vaker weg…
(bron foto: Pexels.com

Een tijd geleden zag ik hoe een kind een ander kind behoorlijk agressief toetakelde. Moeder van de toetakelende jongen stond er bij, maar keek er niet naar. Ze stond namelijk op haar mobiel te kijken. Dat was veel belangrijker.

Een tijd geleden hoorde ik een kindje meermaals haar vader roepen om hulp. Papa reageerde niet, want hij was druk bezig met zijn mobiel. Pas toen het kindje begon te gillen schrok hij wakker.

Ook zag ik een kindje van nog geen twee jaar oud gevaarlijke stunts uithalen in het grote kinderen gedeelte van een speeltuin, waar ze duidelijk nog niet klaar voor was. Papa en mama zaten verzonken in hun mobiel op een stoeltje, heel erg mentaal afwezig te zijn.
En even dáárvoor zag ik een vader bijna een flink ongeluk veroorzaken, doordat hij hands-unfree zat te bellen achter het stuur, met kind achterin.

En dit was allemaal in het afgelopen jaar.

Toegegeven: Een beetje verslaafd aan ons mobieltje zijn we bijna allemaal wel. Toch heb ik de laatste jaren een zinvolle gewoonte ontwikkeld: ik leg overdag regelmatig een hele tijd mijn telefoon weg. Dat rot ding – alhoewel zinvol communicatie middel – zorgde er namelijk voor dat ik regelmatig afgeleid was in het contact met mijn kind.
Dus besloot ik om mijn mobieltje tijdens “de wakkere uren” van mijn kind zo weinig mogelijk aan te raken.

Want hoe leuk al die statussen op Facebook ook zijn en hoe verslavend die spelletjes ook werken, je wil niet dat je kind zich later van zijn jeugd voornamelijk jouw gebogen hoofd en afwezigheid herinnert.

Zwembaden luidden eerder ook al de noodklok: ouders gaan zó op in hun mobiel of laptop, dat ze slecht toezicht houden,  waardoor kinderen steeds vaker in nood komen of dreigen te verdrinken. Je zou het jezelf toch nooit vergeven.

We willen dan misschien niets missen; altijd op de hoogte van het laatste nieuws en de meest recente berichten op Facebook. Maar als we ons daar in verliezen, worden we geheid over tien tot twintig jaar wakker met wroeging; onze kinderen opgegroeid, het ging zo snel, hebben we wel genoeg met ze geknuffeld? Genoeg met ze gespeeld? Hebben we voldoende echte een op een aandacht gegeven? Of stonden wij op die mooiste momenten net in te checken op facebook? Waren we met onze volle aandacht bij het moment, of zaten we net bij een digitale kennis te neuzen?

Het leven vliegt voorbij, kinderen groeien voor onze ogen op. Voor je het weet staan ze met hun koffers in de gang, klaar om op zichzelf te gaan. Als je op dat moment geen enkele spijt wilt voelen, leg dat ding dan eens wat vaker weg. Althans, op zijn minst tijdens de wakkere uren.

Advertentie

5 gedachten over “OUDERS, leg jullie telefoons eens wat vaker weg…”

 1. Het zou helemaal geen kwaad kunnen als iedereen zijn mobiel anders zou gaan gebruiken inclusief de jeugd. De wereld ligt aan je voeten maar tegenwoordig bij iedereen in zijn hand. Wat jammer is want je beperkt jezelf tot een paar cm2. Een face to face gesprek is bijna eng en afspraken maken is al helemaal moeilijk (je hoort het straks wel en uiteindelijk zitten een hoop mensen voor … te wachten, weer een waardevolle dag voorbij). Mensen leg de telefoon eens weg en ga genieten van je omgeving en de mensen voor je het weet zijn ze er niet meer. Leven is veel te kort om je tijd te verdoen met een beeldscherm. 24/7 informatie zijn onze hersenen niet voor bestemd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Amen!
  Ook ik ben me er gelukkig steeds vaker van bewust dat het minder kan en dat doe ik ook!
  Dat haal ik savonds wel weer in als de kids in bed liggen

  Geliked door 1 persoon

 3. De spijker op zijn kop! Ik ben me bewust van mijn gedrag en ben nu hard aan het werk om de gewoontes af te leren en te doorbreken. Binnenkort 2 weken vakantie om het geleerde in de praktijk te brengen 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik had het van de week gelezen en heb eens een dag mijn telefoon in mijn tas gelaten… en ben anderen gaan observeren.. nou inderdaad als je om je heen kijkt… werkelijk verbazingwekkend eerlijk gezegd.. niemand ziet wat er om zich heen gebeurd.. zag ook dat er zelfs iemand bijna werd aangereden omdat de telefoon belangrijker was dan haar eigen leven tijdens het oversteken?? Kijk zelf ook eens om je heen mensen.. zie wat ik bedoel en je zult verbaasd zijn en je telefoon onderweg niet meer gebruiken… al helemaal NIET in de auto als bestuurder… want ook dat zie je TE VAAK!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.