Waarom het goed is dat Caitlyn Jenner bestaat

Bruce Jenner is op 65-jarige leeftijd Caitlyn Jenner geworden. Twitter ontplofte. Het internet brak in tweeën. Beroemde mensen, de president en nog een triljoen mensen hadden er iets over te zeggen. Voornamelijk positief, gelukkig.

image
Caitlyn Jenner. Foto door Annie Leibovitz

Ik vind het bijzonder knap van haar, en een bijzonder bemoedigend statement aan de wereld: Het is nooit te laat om jezelf te zijn. Om aan de wereld te laten zien wie je bent. Ik bedoel, probeer het maar eens: vijfenzestig jaar lang zo’n groot geheim mee zeulen. Vijfenzestig jaar lang niet jezelf zijn. Een innerlijk hebben dat je uiterlijk niet weerspiegelt. Hoe houd je dat vol, zo lang?

De transgender gemeenschap heeft het niet gemakkelijk. Er heerst wereldwijd nog steeds veel onbegrip, woede en zelfs walging rondom het transgender zijn. Terwijl mensen er niet voor kiezen om in het verkeerde lichaam geboren te worden.

Ik hoop dat ze nu rust krijgt, Caitlyn. Ik hoop dat ze na vijfenzestig jaar eindelijk gelukkig zal zijn met haar spiegelbeeld. Ik hoop dat haar uiterlijk nu wel klopt met haar innerlijk. Ik hoop dat al die mensen die in stilte lijden, kracht putten uit haar voorbeeld. Ik hoop dat de mensen die al in transitie zijn zich gesterkt zullen voelen door de moed die Caitlyn heeft opgebracht, om zo in de spotlight haar verhaal te doen en haar ware zelf te tonen. Want moedig, dat is ze. Na al die jaren mag ze nu eindelijk zijn wie ze is.

En dat is maar goed ook, want ze is al binnen 48 uur een Power Woman; een taboe doorbrekend rolmodel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.