Echte mooie vrouwen!

Ik word soms zo moe, zo ontzettend moe, van al die reclames, tijdschriften, series en advertenties, waarin ons haarfijn wordt uitgelegd hoe we het perfecte haar krijgen, het perfecte lijf, de perfecte lippen, wimpers, benen, buik, wangen, nagels, tenen, noem maar op. Ik word doodmoe van de “super”modellen die me aanstaren vanaf het papier; graatmager, met een lege blik in hun ogen, botten links en rechts uitstekend. Moe van crash diëten in mijn spam email, moe van advertenties over hoe je zo snel mogelijk het perfecte lijf kunt bereiken. Moe van botox, fillers en liposucties op televisie, moe van het idee dat je aan dat ideaalbeeld moet voldoen om een mooie vrouw te zijn.

Ik krijg er echt steeds meer een hekel aan, hoe oppervlakkig het allemaal is. Ziet dan niemand meer, dat het leven gewoon wat meer een feest moet zijn? Is er geen oog meer voor echte schoonheid? Waarom moeten lachrimpels opgevuld worden? Ziet dan niemand, wat we onze dochters aandoen, met al die modellen, die foto’s in de bladen en op reclame borden, die crash diëten? Is dat wat we jonge meiden (en zeker ook jongens!) willen leren: het maakt niet uit hoe slim of grappig je bent, als je er maar “perfect” uitziet?

Ik heb niets tegen op afvallen, als je het doet voor je gezondheid of om je lekkerder in je vel te voelen. Ik heb niks tegen op een gezond gewicht willen bereiken of houden. Ik heb ook niks tegen op “blingbling”, want ik versier mezelf graag als ik me feestelijk voel. Maar kunnen we met zijn allen even normaal blijven doen?

Laten we eerlijk zijn: Die graatmagere modellen, die waarschijnlijk 40 kilo wegen, zijn meestal niet gezond. Die modellen die je in de bladen ziet zijn bovendien geretoucheerd, uitgehongerd en hebben waarschijnlijk al in geen jaar meer een volledige, gezonde maaltijd gegeten. En dat moet dan rolmodellen voorstellen? Onze dochters hongeren zichzelf uit. Veel meisjes (en een groeiend aantal jongens) gaan veel te vroeg al op dieet terwijl ze niet te zwaar zijn. Er wordt een onrealistisch beeld geschetst van hoe ze er uit zouden moeten zien. En kinderen trappen er in.

Mooie vrouwen, dat zijn echte vrouwen. Vrouwen met een kont, met heupen. Vrouwen met een decolleté. Vrouwen met vormen. Vrouwen met striae, of met schoonheidsfoutjes. Marilyn Monroe had maat 42. Ze was geen uitgemergeld skelet met een toefje haar er op. Haar ogen lagen niet diep in de kassen en ze had geen uitstekende botten. Ze had billen, en borsten, en een echt figuur. Ze was een van de mooiste vrouwen ooit.
Toch zie je nog te weinig realistische modellen, “plus size modellen” zoals ze die noemen, een modellen wedstrijd winnen. Te weinig realistische modellen in bladen, in reclames, op televisie. Te weinig echt, te veel nep. En daar word ik niet alleen moe van, maar onderhand ook een beetje boos. Vrouwen kunnen prachtig zijn, of ze nu maat 36 hebben, of maat 48.

Tot de tijd dat de media eindelijk eens echte vrouwen, in alle maten en vormen gaan laten zien, zit er niets anders op dan in ieder geval aan onze kinderen te laten zien, dat echte vrouwen, ongeacht de kledingmaat, wel rolmodellen zijn. Dat we genieten van het leven, zelfverzekerd zijn, ons niet meten aan verkeerde maatstaven, maar juist gezond met ons lichaam om springen zonder het uit te hongeren. Dat we juist mooie vrouwen zijn, mede door onze imperfecties. Dat we af en toe zeker onzeker zijn, maar ook vaak wel zeker van onszelf. Dat een vrouw voor zichzelf op mag komen, en zich mooi mag voelen, ongeacht de maat die ze draagt. Hopelijk biedt dat genoeg voorbeeld en tegenwicht, tegen wat de media blijft portretteren als de perfecte vrouw.

Advertentie

5 gedachten over “Echte mooie vrouwen!”

 1. Dus als je van nature maatje 36 hebt ben je geen echt mooie vrouw. Oke dan!

  Dus wat moet ik mn dochter nu vertellen? Sorry maar je bent nu niet echt mooi?

  Ik hrb tot mn 30ste maatje 34 gehad en ik was gezond en fit!! Nu heb ik al 5 jaar maatje 40 en en merk het verschil duidelijk!!
  Dan maar in jullie ogen een anorexiapatiënt. Als ik me maar goed voel! Succes met je blog!

  Like

  1. Hoi, je moet wel goed lezen wat er staat 🙂 , ik zeg: vrouwen in ALLE maten kunnen mooi zijn, afvallen is NIKS mis mee als je het voor je gezondheid doet, en kinderen moeten ALLE soorten vrouwen als voorbeeld te zien krijgen, niet alleen de super dunne (zoals op de foto stond)! Want laten we eerlijk zijn, de meeste modellen in high fashion en bladen hebben lang geen maat 34 maar zijn vaak nog veel dunner! Dát wordt het meest getoond en dat vind ik een gevaarlijk voorbeeld voor kinderen. groetjes, Chrisje

   Geliked door 1 persoon

 2. sorry hoor ken zoveel mensen die net zo slank zijn als , ik ik weeg apmper 50 kg enm vreet me aan de stoel vast en ja ik ben ook (hobby ) model ! mijn vriendinnen die dit ook doen eten ook lekker friet vette zooi en alles wat god verboden heeft , wil je aub niet de hele modedellen wereld over n kam scheren , neem doutzen kroes , wat n kanjer , die zit ook niet op n houtje te bijten voor ze in new york op n dak gaat foto shooten , en er zijn vele modellen die alleen gezond eten tot zich nemen ,wat is daar mis mee , ik zoou zeggen voed kinderen zo op dat ze blij zijjn met zichzelf dan maakt niet uit wat n ander doet , ik was vroeger 76 kg in jeugd maar net zo gelukkig als nu , geluk zit in je hart en niet in je omvang maar waarom zou ik me dik vreten als ik smal geworden ben , ik ben wie ik ben en als mensen denken dat ik anorexia heb , draai je maar lekker om bij de ffriture want ik bestel me een dikk vette freit speciaal met 2 snacks en een grote cola erbij , zo taboe doorbroken 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.