OP DATE: Hoe weet je of iemand bij je past, en wanneer moet je gillend wegrennen?

Zo veel mensen zijn op zoek naar die ene. Die ene man, die ene vrouw, die beter bij hen past dan een pepervaatje bij een zoutvaatje. Die zoektocht is echter niet altijd gemakkelijk. Want: Hoe groot is nu de kans dat je die ene tegenkomt, zomaar, op straat of in de kroeg? En dan, nog moeilijker, hoe weet je of die persoon dé persoon is? Hoe weet je zeker dat hij of zij zich niet heel anders voordoet? Of dat hij of zij stiekem een groot altaar op de slaapkamer heeft staan, met kaarsen en foto’s, waarop iedere dag, ik noem maar wat, Dries Roelvink wordt geëerd?

Hoe kom je er achter of iemand niet stiekem zwaar drugs verslaafd is, of drank verslaafd, of niet helemaal jofel? Hoe weet je of die mooie auto met wit geld betaald werd of van bloedgeld? Het simpele antwoord: dat weet je nooit zeker. Een vriendin van me ging eens op een eerste afspraak met een jongeman die haar bij hem thuis uitnodigde, zichzelf vervolgens lam zoop en ook nog moest overgeven. Dan weet je als het goed is wel zo’n beetje, dat je geen tweede keer moet afspreken. Maar niet in alle gevallen zijn de wegrensignalen (zoals ik ze noem) zo duidelijk.
Soms moet je het met veel subtielere signalen doen. Hieronder in elk geval al vijf dingen waar je op kunt letten tijdens die eerste dates, zodat je jezelf hopelijk toekomstig leed kunt voorkomen.

1. Als iemand vreselijk opschept, vraag je dan af of die persoon dat nu alleen doet om indruk te maken, of omdat die persoon gewoon narcistisch is. Geniet deze persoon er met volle teugen van hoe fantastisch hij of zij wel is, en wordt er tegenlijkertijd nu al erg weinig interesse in jou of jouw leven getoond: reken af en zeg vaarwel.

2. Als iemand je een onbehaaglijk gevoel bezorgt. Wanneer de rillingen al meerdere keren over je rug lopen tijdens de eerste afspraken, dan reken er maar niet op dat dat minder gaat worden.

3. Als iemand de serveerster finaal de grond in boort, beledigend is of neerbuigend doet tegen bedienend personeel, vraag je dan af hoe ze jou gaan behandelen in de toekomst. Het getuigt immers niet van veel stijl, maar wel van veel arrogantie, als jouw date zo doet tegen het personeel. Check, please!

4. Als iemand al ongezond veel over jou weet op de eerste date. Natuurlijk is het niet erg als je date al eens op je Facebook profiel heeft gekeken. Maar als hij of zij al weet wat je favoriete eten is, hoe laat je opstaat, wat je favoriete kleur is en de route kent die je naar je werk rijdt: alarm code 3!

5. Als je date onderweg naar het restaurant al drie keer op andere automobilisten heeft gescholden en zelfs al een keer is uitgestapt om iemand op agressieve toon terecht te wijzen, duidt dat op een zeer kort lontje. Als je je onbehaaglijk voelt daarbij is dat terecht. Meestal laten mensen zich nog van hun beste kant zien tijdens de eerste dates. Dus als dit al het beste is… vul zelf maar in.

Het blijft altijd belangrijk om te luisteren naar je eigen intuïtie en onderbuik gevoel. Meestal klopt het! Als je de signalen die je intuïtie jou geeft negeert, kan het wel eens zo zijn dat je in een heel ongezonde relatie terecht komt. Zie er dan maar weer eens uit los te raken!

Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Je kunt immers altijd nog beter lekker alleen zijn, dan samen met iemand waar je niet jezelf bij kunt zijn.

Advertentie

2 gedachten over “OP DATE: Hoe weet je of iemand bij je past, en wanneer moet je gillend wegrennen?”

 1. Oh, was dit artikel maar een paar jaren eerder online gekomen, dat had mij kunnen behoeden voor alle miserie die mijn pad op gekomen is. Raar maar waar, alle kenmerken die hier geschetst worden, waren al meteen duidelijk bij mijn ex-man!

  We zagen elkaar voor het eerst in een bioscoopzaal, zonder elkaar te kennen, maar we hadden gemeenschappelijke vrienden. Hij was de enige die geen woord tegen me zei nadat ik me voorstelde. ASOCIALE HUFTER! Duidelijk enkel met zichzelf bezig. Uiteraard voelde ik me op dat eerste moment ook onbehaaglijk, maar ja, je geeft iemand dan een tweede kans… of in zijn geval driehonderdvierendertig, uiteraard zonder enige verbetering, maar soit.

  Ook het derde puntje uit dit artikel is pijnlijk herkenbaar. We gingen een keer samen eten en toen bestelde hij botweg ‘groene curry’, een alsjeblieft kon er niet vanaf! Toen ik hem op het onbeleefde hiervan wees, praatte hij dat goed onder het mom dat hij nog nooit op die plaats gegeten had en niet wist wat hij moest doen. Kom op zeg! En na het eten wilde hij per se lang blijven zitten, ze begonnen zelfs al de zaal te poetsen. Ik wilde weggaan uit respect voor het personeel, maar meneer stond erop: “Ik ga hier niet weg voor het officiële sluitingsuur!”

  Oh en breek me de bek niet open over punt vier en vijf! Hij was zo iemand die altijd alles gezien had, alsof zijn ogen beide een andere kant op stonden. Zo wist hij meteen al mijn zwakke plekken en complexen, en dan daarop inspelen natuurlijk! Dat vond hij bijzonder grappig, humor was dan ook zijn troef… Jaja, u hoort het goed… Eerlijk, ik zou nog liever twee dagen onafgebroken naar het wielrennen kijken dan nog een keer mijn lach te moeten faken bij een van zijn ‘mopjes’. Maar als ik niet lachte, werd hij agressief en was een uithaal nooit veraf.

  Amai, sorry voor deze lange reactie, maar het moest me duidelijk van het hart. Aan de collega’s kan ik iets dergelijks ook niet kwijt en mijn dochter, Alizé (ja, hij is de vader…) is hier nog te jong voor. Ik wil alleen maar meegeven dat het inderdaad belangrijk is dat je naar je intuïtie luistert, had ik dat ook maar gedaan…

  Like

 2. Beste Sien,

  Als ik het zo lees ben ik blij voor je dat je (heelhuids) uit deze relatie gekomen bent. Je bent er ongetwijfeld een sterkere vrouw door geworden, misschien zelfs meer vrouw 😉 Zelf ben ik ondertussen ook weer singel.
  Helaas herken ik de situatie maar al te goed. Mijn ex had totaal geen aandacht voor me, enkel voor zichzelf. Zelfs op momenten in mijn leven dat er vanalles aan de hand was had zij meer woorden te geef over haar trein die 13(!!!) minuten vertraging had dan over mijn sollicitatiegesprekken. Dat agressieve lontje was bij haar al lang opgebrand, denk dat ze er verdorie een hele bol wol door heeft gejaagd.
  Constant kritiek over alles dat ik deed of zelfs nog maar was, terwijl ze zelf niet eens haar tanden wilde poetsen (dat ‘doet ze wel maar het helpt niet omdat ze teveel koffie drinkt’) en vol wratten staat (‘ik heb alles al geprobeerd’). Bon, sorry, ik wil ook niet te kwaad worden op haar, dat heeft ook niet veel nut.

  Voorkomen is inderdaad beter dan genezen, maar artikels als deze, Chrisje, zijn toch een mooi ontsmettingsmiddel, doe zo verder.
  En voor Sien: als je ooit eens wil praten mag je me altijd een berichtje terug schrijven, begrijp hoe je je voelt!

  Vriendelijke groeten
  Hugo Op den Bosch

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.