Mooi, mooier, mooist
Als je de bladen doorleest, struikel je over de tips om aantrekkelijk(er) te worden. Honderden diëten om slank en fit te worden, pillen, poedertjes, crèmes, corrigerende kleding, camouflage gedoe, noem maar op. Overal wordt aandacht aan besteed: waar je je haren het beste mee kunt wassen, stylen en föhnen, welke kleding je het beste kunt dragen, welke schoenen, welke soort jas. Het ene na het andere modeblad komt met kapsel suggesties voor jouw gezichtssoort, diverse manieren waarop je je het beste kunt scheren, welke geurtjes het beste ruiken.
Om doodmoe van te worden, en ik vind persoonlijk dat een essentieel onderdeel van aantrekkelijkheid telkens onvoldoende belicht wordt.
Stoeptegel-Uitstraling
De reden waarom dit onderdeel onvoldoende belicht wordt, is omdat je er geen crème voor nodig hebt, geen kledingstuk, geen merk jas. Het onderdeel heet charisma, oftewel uitstraling. Want laten we eerlijk zijn: ook al heb je nog zo de perfecte outfit aan en de beste make-up op je gezicht, ook al paradeer je nog zo mooi op je pumps of danst je haar nog zo mooi, als je daarbij dan de uitstraling hebt van een stoeptegel, kom je niet ver.
Hier rust Zusenzo, ze had altijd dure kleding en prachtig haar
Als je je weer eens te druk maakt om je uiterlijk, vraag je dan eens af wat er echt toe doet. Denk je dat het mensen later op jouw begrafenis iets interesseert welke merken kleding je droeg? Of zouden ze het hebben over je lach, je innemendheid, je optimisme of je inlevingsvermogen? Natuurlijk hoef je niet elke dag over je eigen begrafenis na te denken, maar je begrijpt vast wat ik bedoel: het plaatst alles in perspectief en helpt te relativeren.
Wat als je ‘naakt’ de straat op moest?
Veel mensen doen te veel moeite voor de buitenkant. Ik begrijp dat wel. Het lijkt immers alsof je meer controle hebt over je uiterlijk, dan je innerlijk. Maar wat als je daar een dag helemaal niets aan zou mogen doen (dus geen make-up op, geen hippe kleren aan, geen haar producten en geen geurtje op)? Wat als je zo, zonder make-up, in je joggingpak bijvoorbeeld, de straat op zou moeten? Waar zou jij het dan van moeten hebben? Als alle hulpstukken wegvallen kun je je behoorlijk ‘naakt’ voelen. Kwetsbaar misschien zelfs. Maar stel het je eens voor, en vraag je af wat jouw kwaliteiten zijn. Is het je humor? Zijn het je gevatte opmerkingen? Of je empathisch vermogen? Ben je positief, geïnteresseerd en oprecht?
Plastic (not so) Fantastic
Je ziet het vaak bij mensen die plastische chirurgie ondergaan. Er zijn van die televisie programma’s over ook, tegenwoordig. Als ze gaan snijden zap ik weg, maar het verhaal er om heen vind ik meestal fascinerend om te beluisteren. Veel vrouwen geven aan dat ze bijvoorbeeld grotere borsten willen of een facelift, omdat ze zich dan zelfverzekerder zullen gaan voelen. Al hun onzekerheden richten zich op één onderdeel van hun lichaam. Dus betalen ze grof geld om er iets aan te laten doen.
Jammere is alleen, dat het zelfvertrouwen maar al te vaak ook na de operatie uitblijft. Omdat het léék te gaan om de buitenkant, en dan toch om een probleem aan de binnenkant blijkt te gaan. Zo kun je in je laten snijden totdat je uiterlijk haast onherkenbaar bent geworden; als je onzeker bent zul je dat blijven, tenzij je (ook) aan de binnenkant gaat werken.
Onbetaalbaar
Een goede uitstraling is vaak toch veel belangrijker dan looks. Daarom vinden vrouwen vaak een man die helemaal niet knap is, toch ongelofelijk sexy. Zelfvertrouwen is ook erg belangrijk. Zelfspot ook.
Natuurlijk is het prettig om er verzorgd bij te lopen. Je kunt absoluut zekerder in je vel zitten als je er mooi opgemaakt bij loopt of die nieuwe outfit aan hebt.
Maar toch is het goed om je de volgende keer af te vragen of je beter zou kunnen investeren in je looks, of in het vaakst vergeten onderdeel: je innerlijke ontwikkeling.
We weten immers allemaal wel, welke van de twee doorgaans het langst mee gaat.